sebesp | 2018. július 19.
     
Nem, a képen nem egy karavánszeráj, sem mauzóleum, de még csak nem is egy sivatagi luxusüdülő részlete látható. De akkor mi lehet?

A hollandiai Zwolle városában található ez az igazán szemet gyönyörködtető, vadonatúj épület. A világos színű téglahomlokzatot különböző tagozatok díszítik, amelyek finom árnyékot vetnek. A díszítés az 1920-as évek expresszionista kísérleteire és az amszterdami iskola híres épületére emlékeztet. Az ívesen záródó, lágyan hullámzó falak azonban nem egy kiemelt középületet rejtenek.

A Dok architecten tervei alapján épült neo-expresszionista épület egy parkolóház, mely egy revitalizációs projekt részeként valósult meg, és magába foglal egy 1 500 férőhelyes mozit, egy szupermarketet és egy lakóházat is. Az autópálya és a városközpont között elhelyezkedő Katwolderplein újjáépítésének célja Zwolle nyugati részén, hogy jobb kapcsolatot alakítson ki a Kamperpoort kerület és a városközpont között. A kiváló holland tervezők nem riadtak vissza némi kézműves téglaépítészeti virtuozitástól, ezzel újabb remek példát prezentálva arra, hogy a minimalizmuson túl is van élet.

A projekt összeköttetést teremt a Katwolderplein, a Pathé mozi és az óváros között. A Car Park Katwolderplein-ben 700 parkolóhely található 6 emeleten. A tető 800 m2-en napkollektoroknak ad otthont, és 28 töltőállomást is kiépítettek az elektromos járművek számára.

Az épületet az energiatakarékos megoldások mellett a növények és állatok számára is életteret biztosít. A hátsó homlokzatot zöld növények díszítik, és denevérek is beköltöztek a kialakított fészkelőhelyekre. A fenntarthatósági elvek figyelembevételével megvalósított parkolóház BREEAM minősítéssel is rendelkezik. Vagy talán mégiscsak egy karavánszeráj jött volna létre, oázis egy forgalmas város látogatói és lakói számára?

Fotók: Arjen Schmitz

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 12 (6 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások