hír épületek Tura kastély Ybl Miklós

Négy és fél milliárd forintból újul meg Ybl (vagy Bukovics) ékszerdoboza


sebesp | 2018. szeptember 4.
     
Négy és fél milliárd forintból újul meg az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott és életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély.

A műemléki védelem alatt álló, 1886-ban épült kastély tetőszerkezete már megújult, és az épület 21. századi megoldásokkal elvégzett utólagos talajvíz-szigetelést is kapott, a projekt harmadik eleme, a kastély teljes külső és belső megújulása pedig várhatóan 2019 első negyedévére fejeződik be a Bdpst Zrt. jóvoltából – közölte a projekt kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.

A Magyarországon egyedülálló, neoreneszánsz stílusban épült kastély tetőkialakítása a szakembereket számos kihívás elé állította nem csak leromlott állapota, de tagoltsága és a 20 kémény kialakítása miatt is. Az építészek végül a tetőszerkezet teljes újjáépítése mellett döntöttek és födémig visszabontották a szerkezetet, majd egy koporsófödém telepítését követően egy új tetőtéri épületszint kialakításával húztak új tetőt az épület fölé, és az összedőlés határán álló kéményeket is teljesen újraépítették.

Az épület statikai jellemzőit nem csak a csapadék okozta beázások, de a talajvíz beszivárgása is nagymértékben gyengítette. A rekonstrukció fontos részét képezte a felázás elleni védekezés, amelyet jelentősen nehezítettek a korábbi évtizedek szakszerűtlen beavatkozásai.

A szakemberek az épület külsejének eredeti állapotba történő visszaállításán és a belső terek kialakításán, valamint a díszítő elemek helyreállításán is elkezdtek dolgozni. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai foglalkoznak a gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításával. A belsőépítészeti munkák közül már lezárult az épület teljes vízvezeték-hálózatának kiépítése és az elektromos vezetékek telepítése, jelenleg a belső terek végleges kialakítása és a restaurátori munkák zajlanak, amelyek mentén az épület jövő év elején visszanyeri korábbi pompáját. A kastély külső megjelenése is követi majd az 1800-as évek végi hangulatot, hiszen az eredetivel teljesen megegyező díszburkolat kerül majd az épületre a legapróbb részletekig kidolgozott díszítőelemekkel, stukkókkal.

A felújítást végző vállalat a komplexum modern funkciókkal való megtöltésére is odafigyelt, így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift, de a kastély rekreációs funkciókkal is gazdagodik és egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpont is üzemel majd benne, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetők. – adta hírül az MTI.

Képek: Sebes Péter
A képeket 2011 őszén készítettem. Ybl remekműve homályos tekintettel, mégis büszke méltósággal állt az őszi alkonyatban. Hosszú évtizedek óta türelmesen várta sorsát, rezzenéstelenül tűrte a felújítási munka reményében oda zarándokló, méregető, kutakodó építészek vizsgálódását. És persze az arra tévedt látogatók csodálatát. Monokróm egyhangúságában is rendkívül elegánsan, hozzá illő patinánal. Akkoriban néhány forint belépő ellenében bárki megcsodálhatta. A jövőben félő, ez már csak a kiválasztottak kiváltsága lesz.

(A tervező – mint arra az Urbanista felhívta a figyelmet – Sisa József kutatásai szerint nem Ybl, hanem Bukovics Gyula)

A szerző legújabb cikkei:
Kihirdették a Budakalász magja pályázat nyerteseit
Romkönytár a Mecanoo-tól + videó
Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság
Hogyan hasznosítsa túlméretes palotáját a jó uralkodó?
A törökök egész szellemvárost építettek futószalagon gyártott kiskastélyokból + videó
A kínaiak lemásolták a Szabadság hidat + videó
Acélból kőablak, vagy fából vaskarika?
Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye
Renzo Piano tervei alapján épül újjá az összeomlott genovai híd
A Snøhetta és a Verkehrsingenieure Besch und Partner nyerték a Budapest Déli Városkapu tervpályázatot
Fordulat fordulatot követ a Radetzky-laktanya ügyében
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felettKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 16 (8 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások