Java | 2018. szeptember 7.
     
Az új épületek avatásával a huszadik születésnapját ünneplő budapesti Graphisoft Park 20 000 négyzetméter alapterületű új irodának ad otthont – hangsúlyozta Bojár Gábor alapító-tulajdonos. A sajtótájékoztatón beszédet mondott Fürjes Balázs kormánybiztos államtitkár is.

Pontosan húsz éve kezdte meg sikeres működését a mára 75 000 m2 alapterületűvé fejlődött Grasphisoft Park. A bővítés során a park új fogadóépületet (Startup House) és gyalogos sétányt kapott, illetve a SAP Hungary részére új szárnyat is építettek. Ezenkívül átadták a déli parkrészt is, amely az új irodaterületek mellett egy kollégiumnak is helyet ad. Az építészeti szövet meghatározó módon kihatott az itt felépített épületek tervezésére is.

Bojár Gábor, a park alapítója a sajtótájékoztatón elmondta: Az épületek tervezése során azt kérték az alapítók az első épületeket jegyző Cságoly Ferenc tervezőtől, hogy ne az akkor már világcég Graphisoft sikerét jelenítse meg épületeinél, hanem a dolgozók igényeit, egészségét tartsa szem előtt.
A Radius B+S által tervezett Startup House fogadja majd az ideérkező szakembereket. A traszparens homlokzatot az árkádok, a teraszok és erkélyek teszik változatossá, a felső szinten pedig az ökoépítészet jegyében zöld felületeket alakítanak ki. A ház hűtés-fűtés gépészeti rendszerét is a környezettudatosság jegyében változó hűtőközeg-áramú (VRV) rendszer látja el. (Ld. Metszet 2018/1, 52-55. o.)

A SAP irodaépület terveit a Vikár és Lukács építésziroda készítette, mely új szárnnyal bővült. A funkcionális használat biztosításán túl az épület Jégtörő utcai oldalán a tömb egészét átfogó, a park felé üveg homlokzattal nyíló többszintes átrium létesült. Az épülethez szükséges gépkocsik tárolása a terepszint alatti 3 szintes mélyparkolókban valósul meg. A Vikár és Lukács tervezőiroda hitvallása a honlapjuk szerint: ”Az ‘N’ épületünk egy új helyzetet is teremt a Parkban, mert amíg korábban a Duna-part és a park belső élete szervezte az épületek telepítését és kapcsolatait, addig itt értük el először a ’külvilág’-ot, a Jégtörő utcát. Ez az épület kacsint ki először a városra, ad arcot a Graphisoft Parknak.”

A Radius B+S a fogadóépület és az SAP új irodaépülete előtt déli irányban elinduló gyalogos sétányra fűzte fel a tervezett épületeket, melyek összekötő szárnyakkal kapcsolódnak egymáshoz. A földszinti passzázsok és árkádok alatt közösségi funkciók (étterem, recepciók, előterek) kaptak helyet. A Graphisoft Park összes épülete látványában a harmóniára, az építészeti egységre törekedett.
A Graphisoft Park 2014 óta két nemzetközi egyetemnek is helyet ad Duna-parti területén: az IBS (International Business School) és a Bojár Gábor alapította AIT-nek (Aquincum Institute of Technology).

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ünnepi beszédében elmondta:
„Az első húsz év fejlesztői munkája, az alapítók eltökéltsége, a kivívott nemzetközi státusz és a látható prosperitás, az oktatói és cégvezetési munka összessége olyan anyagi és erkölcsi tőkét halmozott fel itt Óbudán, amely a Graphisoft Parkban bizakodással tölthet el minden érdekeltet.”

Fotók: Nagy Mihály (magyarepitok.hu)
Forrás: magyarepitok.hu

A szerző legújabb cikkei:
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram
A világ első „fordított” hotelje Kínában épült egy szakadékban
Végre indul a Bozsik Stadion építése
Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi KaránKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások