hír OTÉK; MSZ;

Az év végig felülvizsgálják az OTÉK-ot, a szabványokat – most lehet beleszólni!

A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter felülvizsgálja az OTÉK-ot, és a szabványokat


Szende Árpád | 2011.11.07
A kormány felhívta a belügyminisztert, hogy végezze el az OTÉK, valamint a szükséges egyéb építésügyi jogszabályok átfogó felülvizsgálatát – a szakma véleményét is kérik. A nemzetgazdasági miniszternek pedig a nemzeti szabványosítás intézményrendszerét és szabályozását kell felülvizsgálnia.

A kormány felhívta a belügyminisztert, hogy végezze el az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény, az országos településrendezési és építési követelményeket tartalmazó kormányrendelet (OTÉK), valamint a szükséges egyéb építésügyi jogszabályok átfogó felülvizsgálatát - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A miniszternek alapvető szempontként kell kezelnie az indokolatlan költségnövelő előírások megszüntetését azzal, hogy ezek nem vezethetnek a biztonsági követelmények sérüléséhez. A nemzetgazdasági miniszternek pedig a nemzeti szabványosítás intézményrendszerét és szabályozását kell felülvizsgálnia. Eközben meg kell vizsgálnia, hogy az gazdaságosabban, a nemzetgazdaság versenyképességét fokozottabban szem előtt tartva, más szervezeti formában nem működtethető-e hatékonyabban. Meg kell oldania azt is, hogy a jelenleg magyarul hozzá nem férhető szabványok megjelenjenek magyarul is. Mindkét feladat határideje ez év utolsó napja. A határozat melléklete felsorolja a felülvizsgálandó szabványokat. Ezek körébe tartoznak például az oktatási és nevelési intézmények, az otthonok tervezési előírásai, az épületek és épülethatároló szerkezetek hőtechnikai számításai továbbá a fűtési hőszükséglet-számítás is.

A szakma kérdőíves felmérést kezdeményezett – konkrétan az építészfórum.hu, de a kezdeményezést a tervlap.hu is támogatja –, hogy a szakma véleménye eljuthasson a szabályozást készítőkhöz.

Javasoljuk, hogy aki csak tudja, töltse ki a kérdőívet, mely itt található

Forrás: www.e-epites.hu; http://epiteszforum.hu/node/19714

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások