hír pályázat

100 000 euróval támogatják az innovatív épületkorszerűsítési megoldásokat

Indul az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration program


d.adel | 2020.04.28

Az Európai Unió épületeinek közel háromnegyede energiapazarló. A probléma kezelésére már számos innovatív megoldás áll rendelkezésünkre, ám rengeteg olyan kiaknázatlan lehetőséget rejt az építőipar, amellyel tovább korszerűsíthetők a meglévő alapanyagok és eljárások.

Az EIT Climate-KIC 100 000 eurós összdíjazású inkubációs programja május 6-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek épületkorszerűsítési megoldásokkal válaszolnak a klímaváltozás kihívásaira.

Az Európai Unióban energiafelhasználásunk 40 százalékát fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére, és azok közel 75 százaléka alacsony energiahatékonysággal kerül felhasználásra. Hazánkban fűtésre, meleg vízre és főzésre használjuk a háztartási energiafogyasztás 80 százalékát és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió otthon szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak. [1] A korszerűtlen és nem energiahatékony megoldásokkal szemben fel kell lépnünk, mint ahogyan azt a World Green Building Council is teszi zéró szén-dioxid-kibocsátás vállalásával. [2] Az aláírók – akik száma meghaladja a nyolcvan vállalatot és kormányt – ígéretet tettek arra, hogy saját épületportfóliójuk 2030-ig nettó zéró szén-dioxid-kibocsátással működjön. Hosszú távú elképzelésük, hogy 2050-ig az aláírók épületei – beleértve a már meglévőket is – zéró emissziósak legyenek. Az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration programja azokat az ötletgazdákat támogatja, akik innovatív elképzeléseikkel az épületkorszerűsítés terén alkotnak maradandót. Az inkubációs program összesen 100 000 euró vissza nem térintendő támogatással járul hozzá a fenntartható ötletek sikeres megvalósulásához.

Mitől nevezhetünk egy épületet fenntarthatónak?

Egy „zöld” épület tervezőjének minden életciklusában szem előtt kell tartania az energiahatékonyságot és a károsanyag-kibocsátást a tervezéstől kezdve, az üzemeltetésen, karbantartáson át az élettartam végéig, amikor az anyagok visszagyűjtésre, illetve újrahasznosításra kerülhetnek. Az energiahatékonyság akár egy renoválás során is növelhető; a New York-i Szent Patrik katedrális legutóbbi felújításakor az épület éves energiafelhasználását közel harmadával csökkentették, így jelentősen mérséklődött a környezetterhelése. [3]

Ahhoz, hogy egy épület fenntarthatósági szintjét mérni tudjuk, többféle rendszer áll rendelkezésünkre. Ilyen például a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), amelyet 1998-ban hozták létre az Egyesült Államokban. A rendszernek köszönhetően a pályázók pontszámokat érnek el különböző területeken – mint a fenntartható terület, vízhasználat, energiafelhasználás és légkör, anyagfelhasználás és ezek forrásai, a belső környezet minősége vagy az innováció – és ezeket a pontszámokat összesítve az egyes projektek elnyerik a megfelelő minősítést. Budapesten 2009-ben szigorított LEED v3 minősítést kapott az Infopark E épülete. Akkoriban mérföldkőnek számított, mivel hazánkban ez volt az első megvalósult épület, amely elnyerte ezt a minősítést. Azóta összesen 11 másik épület szerzett ugyan ilyen elismerést, többek között a Four Points by Sheraton vagy az MTK új Hidegkuti Nándor Stadionja. [4]

Támogatás fenntartható építőipari és építészeti startupoknak

Az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration programot hirdet, amelybe az épületkorszerűsítési és építőipari megoldásokkal rendelkezők jelentkezését várja. Elsősorban olyan kihívásokra várnak innovatív megoldásokat, mint:

  • az építőipar digitalizációja,
  • a meglévő épületek és (ipari) műemlékek korszerűsítése,
  • az épületek fejlesztése, mint potenciális erőforrások,
  • az építkezés és építőanyag gyártás során keletkezett hulladékanyag felhasználása,
  • a fenntartható, megújuló és újrahasználható építőipari alapanyagok.

A jelentkezőknek lehetőségük nyílik iparági szakemberekkel és business coach-okkal együttműködve véglegesíteni üzleti modelljüket, feltérképezni a piacot, hogy a validálást követően sikeres vállalkozássá váljanak. A féléves inkubációs időszak végén a startupok szakmai zsűri előtt prezentálják terméküket vagy szolgáltatásukat. A legjobb ötletek akár 25 000 euró vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesülnek.

 

A startupok 2020. május 6-ig jelentkezhetnek az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration programra, amelynek támogató szakmai partnere a Magyar Urbanisztikai Társaság.

Jelentkezés és további információ: https://klimainnovacio.hu/hu/program/retrofit-startup-acceleration

Hivatkozások

  1. https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/economy/20180328STO00750/az-uj-eu-s-szabalyoknak-koszonhetoen-jonnek-a-nulla-energiaigenyu-hazak
  2. https://worldgbc.org/news-media/worldgbc%E2%80%99s-net-zero-carbon-building-commitment-surpasses-80-signatories
  3. https://www.architectureanddesign.com.au/features/list/sustainable-architecture-8-best-green-buildings
  4. https://www.hugbc.hu/minositett-epuletek-adatbazis

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások