hír cikk Szigetvár; felújítás; Makovecz Imre; Vigadó

15 év után befejezték Makovecz Vigadóját


donkanyar | 2013.08.24
Szigetvár központjának felújításával befejeződött az 1987-ben pénzhiány miatt félbehagyott, Makovecz Imre által tervezett Vigadó továbbépítése. A munkálatokra 613 millió forintot költöttek hazai és uniós forrásokból.

Kolovics János (Fidesz-KDNP), a baranyai kisváros polgármestere az egy esztendeje folyó beruházás ünnepélyes zárásán szombaton elmondta: a történelmi belváros megújulásával látványosabbá vált Szigetvár, a beruházással erősödik a város kistérségi központi szerepe, valamint komfortosabbá vált a szigetvári polgárok számára.

Megújult a város főtere, a Zrínyi tér, valamint díszburkolatot raktak le a városmag közterületein, új utcabútorokat és dísznövényeket is elhelyeztek. Korszerűsítették a közvilágítást, új parkolók létesültek, kicserélték a közművezetékeket.

Befejezték az 1987-ben pénzhiány miatt félbemaradt Vigadó épületét is. A Makovecz Imre által tervezett kulturális központ munkáinak befejezésével megújult az épület színházterme, amely Kolovics János szerint tökéletes helyszín kulturális rendezvényekre és szabadidős tevékenységre is.

Makovecz Imre eddig befejezetlenül maradt színházépülete Szigetvár szívében, alig egy kőhajításnyira található a főtértől és a Zrínyi vártól. Az 1985-ben készült rendkívüli építmény csavart ikertornyai már messziről láthatóak, közelebből nézve pedig feltűnik, hogy a Vigadó bejárata Szigetvár ostroma alatt meghalt világhódító Szulejmán szultán turbánját idézi, ahogy a félbehagyott színházterem és a hozzá kapcsolódó színpad teteje is: három turbán és a két dárda. "Az épületbe, annak üvegportálja felől belépve Makovecz sajátos, összetéveszthetetlen világa fogad. Vékonyodó, elágazó oszlopok, főikről „kivirágzó” tetőszerkezetek, rozetták, faburkolatok. Beton, üveg és fa. A gerendák, oszlopok között csavargó verőfény selymesen izgalmas hajlatokra, árnyékokra, fehérre, barnára, átlátszóra, fényben fürdő részletekre csodálkoztat rá. Az egész belső tér tele izgalommal, feszültséggel és – ugyanakkor – nyugalommal. Tiszta, egyszerű, sima felületek, átláthatóság" – olvasható a kepiras.com-on.

A házat a magyarországi organikus építészet vezéregyénisége egyik főművének tekinti – a főépület fölötti, három egymásba érő kupola elnyomja, szinte eltünteti az oldalsó szárnyak régi kultúrát jelképező, "eldőlő" falait.


MTI/kepiras.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások