Timaffy | 2024.10.10

Az árvízi védekezés fontosságáról sokunknak van friss tapasztalata 2024 szeptembere után. A finn Scansun Oy. gépesíti a homokzsákok töltését egy leginkább óriási kolbásztöltőre emlékeztető szerkezettel.

A hagyományos homokzsákokat többek közt nyúlgáthoz, támasztó és terhelő bordához, ellennyomó medencéhez, nyíláselzáráshoz, szorítógáthoz használják. Azonban a homokzsákok megtöltéséhez sok emberre és sok időre van szükség,

A finn fejlesztésű, csőszerű, transzfercsavarral megtölthető hosszú zsák gyors megoldást jelent, ha árvíz fenyeget. A homok a szállítócsavarba áramlik, majd, mint a kolbászt, megtölti a csőre felhúzott zsákot. A hosszú, cső alakú zsák lehet polipropilén szövet vagy például enyhén vízáteresztő jutazsák is.

A gép percenként 4-5 métert tölt meg a fölhelyezett 40 méteres zsákból. A kész „kolbászok” 40 cm magasak. Ezek igény szerint egymásra helyezhetők, szükség esetén kisebb darabokra is vághatók, vagy átszállíthatók másik helyre. Az árvíz elvonulta után a homok újra felhasználható.

Homok helyett például száraz betonnal is tölthető a cső, így amikor a nedvesség behatol a szöveten át, a száraz beton megszilárdul, és betoncsövet képez. A gépnek számos különböző modelljét fejlesztették ki, és ezek különféle típusú szállítóeszközökkel használhatók, mint pótkocsi teherautóval vagy traktorral is vontathatók.

A géppel állandó töltések is készíthetők, így például jutaszövetből készült csőbe földet vagy tőzeget is töltenek. Használható még cső- és kábelfektetés során, vagy aszfalt utak szélének borítására is.

A Scansun Oy

A vállalkozás 2005-ben alakult. A cég alaptevékenysége a természeti katasztrófák okozta károk minimalizálását célzó berendezések és ezek alkatrészeinek fejlesztése, tervezése, gyártása és forgalmazása.

Forrás: Scansun

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások