Ghile Gábor | 2013.08.06
Hogy mi a lépcső? Fogazott lejtő! – szól az első számú definíció. Az eltérő magasságú szintek összekötésére szolgáló épületelemet Szergej Mishin és Katya Larina kissé átértelmezte. Lássuk a lépcsőt!

Építészet: Studio Mishin - Szergej Mishin és Katya Larina
Konstruktőr: Arup - Daniel Llofriu Pou és Alberto Arguimbau
Éptés éve: 2010

2m+sz = 60-64 – ezt magolja minden építészhallgató Magyarországon – és 1 cm eltéréssel Nyugat-Európában is. A fellépők és belépő fokok arányán kívül azonban szinte végtelen lehetőség kínálozik az építészek számára, hogy kifejezzék eme épületrész fontosságát. Talán a szecesszió (élén Gaudíval és Victor Hortával) emelte a lépcső misztikumát leginkább éteri magasságokba. Ezzel együtt az általa alkalmazott voluta ('csigavonalat') az egyik legkedveltebb fotótémává vált.

Egy évszázad múltán a két orosz építész nagyon érdekes lépcsőt tervezett egy mallorcai villába. A háromszintes lépcsőházban a geometrikus síkokkal határolt tér nem csupán összeköti a tereket, hanem önmaga válik a térré – meglehetősen absztrakt módon. A rézpaneleket nagynyomású vízsugaras vágással szabták áttörtté – ötvözve a minimalizmust, a véletlenszerűséget, és a szigorú geometriai mintázatot.

"A részletes tervezés és a komplex struktúra alapján több darabból készültek a panelok és a felületgeometriák, hogy végül egy egységes megjelenést alkossanak kedvező áron" magyarázta Jan Wurm, az Arup anyagbeszerzési vezetője. "A telepítést oly módon ütemeztük, hogy a szerkezeti elemek könnyedén egymásba kapcsolódhassanak és finom alépítmény minimalizálja a látható szerkezeti kapcsolatokat." A ragasztott faburkolatokkal és a rejtett világítósávokkal övezve így egy olyan lenyűgöző rézszobrot sikerült létrehozni, ami(be)n a mindennapi lépcsőzés igazi élmény lehet a Mishin villában.

GG


Fotó: Quintin Lake Photography

Forrás: www.architizer.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások