hír tervek Debrecen Diller Scofidio + Renfro Közlekedési Múzeum

Debrecen mellé telepítenék az új közlekedési múzeumot


sebesp | 2024.07.05

Augusztus elején hirdetnének építészeti ötletpályázatot, a közlekedési múzeum számára kijelölt helyszín a debreceni BMW-gyár melletti szántóföld.

A Népszava információ szerint a Lázár János vezette Építészeti és Közlekedési Minisztérium komolyan gondolja a múzeum kitelepítését. Az M35-ös autópálya és az autógyári lehajtó melletti 6,5 hektáros terület lenne a 14 000 m2-es létesítmény helyszíne, mely a múzeumot is magában foglalná. A kiírás szerint a többfunkciós létesítmény nemcsak állandó és időszaki kiállításoknak, de konferenciáknak, oktatási és egyéb eseményeknek is helyet adna, melytől azt remélik, hogy a „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé” válik majd.

A tervezési programban kijelölt területet szántóföldek, autópálya, állattartó telepek és ipari  létesítmények veszik körül, amin aligha segít sokat, hogy közeli kapcsolatban áll a BMW gyárral. A helyszín Debrecen központjától kb. 10 kilométerre helyezkedik el, és jelenleg csak közúton érhető el. 

A kiírás szerint a jelenleg hatályos szabályozási előírások figyelmen kívül hagyhatók. A minisztériumi azt reméli, hogy a „Magyar Közlekedési Múzeum – Debrecen”-ben a látogatók megismerkedhetik a magyarországi járműtervezés és -gyártás történetét, és a kutatás-fejlesztés legújabb eredményeit.

A múzeumhoz tartozó állandó az időszaki kiállítások az előcsarnokkal 6800 m2-es területet kapnának. 3900 m2 jutna raktár, irattár és restaurátori műhely céljára, további 1900  m2-en irodák és az üzemeltetési területek kapnának helyet.

A program további elemei között 600 m2-es többfunkciós konferencia- és rendezvénytér, 3D moziterem, továbbá oktatási központ, étterem és közösségi tér, kilátóterasz is található.

Az épületkomplexumra vonatkozó építészeti elvárások szerint az új épületttől azt várják el, hogy egyéni karaktere „a meglévő építészeti értékekre építve alkalmazzon kortárs megoldásokat”, előnyben részesítve a természetes anyagokat. 

A minisztérium – úgy tűnik – végleg az alsó fiókba teszik a New York-i Diller Scofidio + Renfro öt évvel ezelőtti az Északi Járműjavító területére készített nyertes pályázatát.

A 120 millió forint össz díjazású új pályázati kiírás augusztus elején lenne meghirdetve. Az egyfordulós nyílt ötletpályázatra készülő munkákat  novemberig kell elkészíteni, és még ebben az évben kihirdetnék az eredményt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások