hír exkluzív rendezvény cikk

Elek apó rémmeséi: Lezajlott őszi, építési hibákat bemutató konferenciasorozatunk


Ware-Nagy Orsolya | 2024.10.11

Budapest, Székesfehérvár és Kecskemét adott otthont idei őszi konferenciasorozatunkat, amelynek Dr. Tóth Elek címzetes egyetemi tanár (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék) előadásai adtak szilárd alapot, a témákhoz kapcsolódó, gyártói előadásokkal kiegészítve. 

A budapesti konferenciát a Pasaréti Közösségi Házban tartottuk október 3-án, a következő héten pedig székesfehérvári és kecskeméti közönség előtt is bemutattuk az elsősorban tervezési és kivitelezési hibákat felsorakoztató előadásokat.

Az előadások három téma köré csoportosultak. Elsőként a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés kevésbé jól sikerült példáin keresztül ismerkedtünk a "drénezés" kiépítésének szabályaival, és a talajtípusok, domborzati adottságok és a talajjal érintkező építőanyagok sokfélesége okozta hibalehetőségekkel. Dvorák Andrea (Dörken) nem csak elrettentő, de követendő példákkal is készült, és a lábazati, valamint talajjal érintkező falakon túl a hasznosított tetőkben alkalmazható dombornyomott lemezeket is sorba vette, külön kitérve a zöldtetőkbe beépíthető lemezek elvárt tulajdonságaira. Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa) ezúttal nem a PVC szigetelések, hanem a PVC padló- és falburkolatok világába kalauzolta a résztvevőket, a megvalósult, szép példákon túl bemutatva a vinyl burkolatok szabványos vizsgálatait és a velük szemben támasztott követelményeket is.

A második blokkban a homlokzatburkolatoké volt a főszerep. Elgondolkodtató, mennyire kröültekintően kell eljárni a homlokzatburkolatok rögzítésekor, hiszen, ha egy-egy burkolati elem rögzítése meglazul és elválik, komoly balesetet okozhat. Ennek ellenére – talán mivel ezekre a munkákra a kivitelezés vége felé kerül sor – gyakran nem megfelelő rögzítés készül, ami aztán a szerkezeti mozgások vagy az időjárás hatására hamar tönkremehet. Sós Szilárd (Xella) is a kivitelezésekben rejlő számos hibára hívta fel a figyelmet, ezek közül is a vázas épületek és a vázkitöltő falak szakszerű tervezésére és építésére fókuszált. Rombauer Gábor (Huszár Kft.) a homlokzatokon utólag elhelyezhető FiXi rögzítőelemeket ismertette, azok kedvező hőtechnikai tulajdonságait mutatta be. 

A harmadik blokkban a teraszszigetelések kerültek terítékre, az ehhez kapcsolódó gyártói előadásokban Gerendi Gábor az XPS hőszigeteléssel készült, fordított rétegrendű lapostetőket mutatta be, Kranabeth Gábor pedig a terasztetőkben alkalmazható dombornyomott lemezeket és az ezekkel készült rétegrendeket ismertette. 

Aki nem tudott személyesen részt venni, hónap végéig még felveheti online képzés formájában, ami épírészkamarai tagonknak 2 kreditpontot ér. 

A képzésre itt lehet jelentkezni 2024. október 31-éig, itt pedig áttekinthetőek további, felvehető és már nem felvehető (de ingyenesen megtekinthető) online képzéseink.

Az  Elek apó rémmeséi 2024 budapesti helyszínen készült felvétele a következő előadásokat tartalmazza:

  • Dr. Tóth Elek címzetes egyetemi tanár (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék): Pinceszinti drénlemez – szivárgólemez – drénrendszer
    • Hozzászólók: Dvorák Andrea szaktanácsadó (Dörken Kft.), Jámbor Zsolt építészmérnök (Fatra Izolfa Zrt.)
  • Dr. Tóth Elek címzetes egyetemi tanár (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék): Korszerű hőszigetelések
    • Hozzászólók: Sós Szilárd építészmérnök, műszaki projektvezető (Xella Magyarország Kft.), Rombauer Gábor építész (Huszár Kft.)
  • Dr. Tóth Elek címzetes egyetemi tanár (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék): Teraszszigetelés
    • Hozzászólók: Gerendi Gábor TS&D and Marketing Manager (Ravago Building Solutions Hungary Kft.), Kranabeth Gábor szaktanácsadó, magyarországi képviselő (Schlüter-Systems KG)
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások