cikk

Gyors és fiatalos: Rakpart22


Ware-Nagy Orsolya | 2019.04.05

Még látszanak Győr egyik izgalmas épületén az előregyártott szerkezetek, de idénre tervezik a Rakpart 22 nevet viselő, 108 minőségi lakást és irodákat kínáló épület átadását. A Móricz Zsigmond rakpart új színfoltját tervező csapat, a ZIP architects munkájának elismerése, hogy fiatal építészek a füredi Tagore sétányra tervezett újabb, ún. „ötcsillagos” épületen dolgoznak.

Az elmúlt években az új építésű lakások iránt mutatkozó fokozódó kereslet fókuszba helyezte azokat a megoldásokat, amelyek gyorsabb és hatékonyabb kivitelezést kínál azoknak a beruházóknak, tervezőknek és a kivitelezésért felelős szakembereknek. Főleg azoknak, nem engedik a minőség rovására menni a határidők rövidségét vagy a szakemberhiány okozta gondokat.

Így történt ez a Rakpart22 előkészítésekor is, ahol a megoldások keresése során jutott el a vezető tervező, Ruppert András, a Leier előregyártott betonelemeket gyártó részlegéhez. „Megismerve azokat, szinte minden rendelkezésre álló lehetőséget kihasználtunk, hogy az elképzelt épület határidőre elkészüjön. Bíztunk benne, hogy az előregyártott elemek alkalmazásával kiküszöbölhetünk egy sor kivitelezési hibát.” – mondta el a szakember.

Én honnan indult a munka, amelynek egy sor előregyártott épületszerkezet felhasználása lett az egyik eredménye?

A keretes beépítésű épületegyüttes Győr, történelmi belvárosának határán, a Széchenyi-híd szomszédságában áll. A földszinten körbefutó üzletsor, felette hosszanti irányban 2 lakótömb, a telek északnyugati sarkán pedig irodaház funkciójú tömb kapott helyet. A tervezők a híddal párhuzamos, annak hátat fordító garzonépületet képzeltek, amellyel a 14. számú főút felőli zaj zavaró hatását csökkentették, ennek köszönhetően a zárt, belső kertre néző lakások védetté váltak. A tömegek közé ékelődő tér belső nyugalmát jól megtervezett, lépcsőzetes pihenő kert biztosítja, amelyhez kb. 200 db Leier szögtámfal elem került beépítésre. Az intimitást tovább erősíti, hogy a kilógó erkélyek helyett loggiák kapcsolódnak a lakásokhoz. Az épület megjelenését meghatározza a falfülkék és tömör homlokzati felületek váltakozása, amely sakktábla képét formázza. Az erős vizuális elem mögött határozott tervezői szándék állt: a környék történelmének megidézése volt a cél. Az 1800-as évektől a város a Bécs-Győr-Budapest gabonaszállítási útvonal jelentős állomása volt, a Móricz Zsigmond rakpart pedig teljes egészében kikötőként működött. 1896-ot követően ide települt a Rába Magyar Vagon - és Gépgyár, így az épület homlokzati kialakítása a Mosoni Dunán szállított konténerek és az itt gyártott vasúti kocsik formai kialakítására utal.

Az üzleti és lakó tömböket a homlokzatképzéssel is megkülönböztették: a kereskedelmi és irodai homlokzatok felülete szálcement burkolatot kapott, a lakások külső falaira nemesvakolat került. A loggiák fiatalos hangulatú színezésükkel határozzák meg a látványt.

Az épületegyüttes gyorsan nőtt ki a földből, sok más mellett a Leier előregyártott kéregfalainak és kéregfödémeivel.

„Amint szóba került az együttműködés lehetősége, gyárlátogatáson kaptunk betekintést a technológiába, amely már magában meggyőző volt. A beruházás új statikusának volt már gyakorlata a Leier elemek alkalmazásában, ez tovább erősített bennünket abban, hogy jó az irány. Végül a pinceszinttől, a falakon és födémeken át, az előregyártott lépcsőkig és speciális megoldásig kifejezetten sok helyre kerültek anyagok a Leier gyárából.”

Kezdjük a föld alatt! Az építkezés helyszínén jellemző talajvíztől védeni kellett az alsó szerkezeteket. A Leier által javasolt 35 cm vastag kéregfalak ebben az esetben csak a kérgek között elhelyezett szigeteléssel készültek és a víznyomásnak is ellenállónak bizonyultak.

És egy jó hír a beruházónak, amivel nő az eladható hasznos alapterület: a 25 cm vastag kéregfalak akusztikailag is megfeleltek, így plusz eladható, hasznos terület nyerhető. A 25 cm vastag kéregfal 5, illetve 6 cm vastag kérgeibe már a gyárban bekerült a statikus által kért, igényre méretezett vasalás. A helyszínen a két kéregelem közé öntött betonnal gyorsan készültek a falak. A födémek esetén 5-7 cm vastag mesterpaneleket használtak, ahol statikus által méretezetten legyártott elemekből kiálló vasak együtt dolgoznak a rákerülő felbetonnal. Az akusztikailag elválasztott, előregyártott lépcsők méretpontosak és beemelés után azonnal terhelhetők voltak.

Helytelen azt gondolni, hogy az előregyártás korlátokat jelent, ellenkezőleg. A Leier gyárban készült 32 cm vastag üreges födémpalló például egy 10×10 méteres irodateret közbenső alátámasztás nélkül képes volt áthidalni.

Egyedi igényekre is készültek egyedi megoldások az előregyártó üzemben. Az épület látványát meghatározó sarokdobozok talán minden más esetében biztosan monolit technológiával készültek volna, itt nem. A sarokszituációban lévő, lebegő hatást keltő dobozok, amelyek falai előregyártott kéregelemek, faltartóként működve kellően stabil szerkezetet alkotnak.

A gyorsaság igényére és a munkaerőhiány okozta kihívásokra adott válasz volt, hogy az építkezésen a betanított munkások egyetlen brigádvezető irányításával dolgoztak.

Az eddigi tapasztalatok, a gyorsaság, rugalmasság és gazdaságosság feltehetőleg további beruházások esetén is ráirányítják majd a tervezők figyelmét az előregyártott betontermékekre.

Építész tervező: ZIP architects Kft. (Ruppert András, Pánovits Norbert, Juhász-Szigeti Zsófia, Méhes Orsolya, Köninger-Péter Zsuzsanna; Simon László)
Szakági tervezők: SDL Mérnökiroda Kft. (tartószerkezet); Petik Mérnöki Szolgáltató Kft. (mélyépítés); KMT Mérnökiroda Bt. (épületgépészet); Kurucz Gergő (tűzvédelem); Csalogány István (villamos tervezés); Penta–Kör Kft.(Vízi közműtervezés); Arcadiagarden Kft. (kerttervezés); Whiteboxvisual (látványtervezés)
Tervezés éve: 2017-2018
Építés éve: 2018-2019
Projekt mérete: nettó 17 277 m2
www.leier.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások