cikk

Habarcs nélküli falazás – lehetséges?


AdVe | 2020.11.12

A habarcs nem más, mint „hiba a falazatban", ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy csökkentjük a mennyiségét. A nútféderes falazóelemek elterjedésével a függőleges habarcsot sikerült kiküszöbölni – ezúttal a vízszintes habarcs vastagságának csökkentésén a sor.

Gyorsabban építhető a falazat a Porotherm Profi falazóelemmel, amellyel egészen minimális, mindössze 1 mm vastag vízszintes habarcs alkalmazásával építkezhetünk. A Porotherm Profi csiszolt felületű kerámia falazóblokkal a megszokottnál nagyobb építési pontosság érhető el, miközben továbbra is a Wienerberger termékeinél megszokott méretrenddel számolhatunk. Így a falazóelemek hosszúsága 25, illetve 37,5 cm, szélessége terméktípustól függően ugyanúgy 10 cm-től akár 50 cm-ig terjed, és magassági értelemben is a 25 cm vehető alapul. A hagyományos falazóelemek esetében megszokott 23,8 cm tégla + 1,2 cm habarcsfuga helyett, immár 24,9 cm tégla + 0,1 cm vízszintes habarcsfuga figyelembevételével. (Az indító téglasort továbbra is egy rétegben maximum 2 cm vastag habarcságyon kell megépíteni.)

A gyorsan építhető kézi falazóelemek az építőiparban évről évre növekedő munkaerőhiányra kívánnak választ adni, de rövid határidejű munkák esetén is különösen ajánlott a csiszolt falazóblokk alkalmazása, mellyel akár felére is csökkenthető az egységnyi felületű falazat megépítéséhez szükséges munkaidő. Így esett a választás erre a falazóelemre a vörösiszap-katasztrófa utáni devecseri és kolontári újjáépítéskor is, mivel nagyon rövid idő alatt kellett komplett városrésznyi házat építeni a károsult családok számára, ráadásul a legkeményebb téli hónapokban, 2011 januárjában és februárjában. A gyors, és a hideg időtől független kivitelezés mellett fontos érv a csiszolt tégla alkalmazása mellett az is, hogy a csökkentett mennyiségű habarccsal sokkal kevesebb nedvesség kerül a szerkezetbe építés közben, amely így sokkal hamarabb ki is szárad.

A Porotherm Profi rendszertartozéka a zsákos kiszerelésű, vékony rétegű falazóhabarcs, amelyet habarcsterítő kocsival lehet gyorsan és pontosan, az előzőleg portalanított és nedvesített téglasorra felhordani. A kivitelezés további gyorsítására ad lehetőséget a Profi Dryfix rendszer.

Ebben az esetben nem falazóhabarcs, hanem flakonos, poliuretán alapú ragasztó kerül a téglasorok közé, amelyet kinyomópisztollyal lehet a szintén pormentes és nedvesített felületre felvinni a gyártói utasításnak megfelelően, falvastagságtól függően 1-4 csíkban.

Mindkét rendszerhez alkalmazható a Profi bekötőszalag, amelyet a vékony falazóhabarcsba vagy a ragasztóhabba ágyazva helyezhetünk el, ezzel biztosítva a válaszfalak szakszerű csatlakozását a főfalakhoz, úgy, hogy közben nem kell a fogadó falba belevésnünk.

A Porotherm Profi falazótégla darabára tartalmazza a Profi habarcs, illetve Dryfix rendszer esetében a Dryfix ragasztó norma szerinti mennyiségének árát is, így természetesen külön habarcsvételi díjjal és kiszállítási költséggel sem kell számolnunk.

A kivitelezés ütemezését könnyíti, hogy a Dryfix poliuretán alapú ragasztóval a habarcsoknál megszokott minimum +5°C helyett akár -5°C környezeti hőmérséklet mellett is dolgozhatunk.

További információ: Wienerberger

(X)
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások