belsőépítészet

A tolóajtó szerepe a modern lakberendezési stílusokban

HIRDETÉS


AdVe | 2023.06.04

A modern lakberendezési stílusok a letisztult tereket, praktikus elrendezést veszik alapul. Ezeknek az irányzatoknak a céljuk, hogy olyan otthont teremtsenek, ahol egyszerű rendet tartani, mindennek megvan a maga szerepe, helye, ahol a berendezési tárgyak szinte észrevétlenül segítik a mindennapjainkat.

A 21. század lakberendezési stílusai közül a modern és a modern skandináv stílus alapelvei állnak a legközelebb ahhoz a megközelítéshez, amelyben a tolóajtónak elengedhetetlen szerepe van. A hagyományos ajtó nyitásához, csukásához közel egy négyzetméter hely szükséges (ez természetesen függ az ajtó nyitásszélességétől). A tolóajtó ezzel szemben „eltűnik” a falban (amennyiben falban futó tolóajtóról van szó), vagy a fal mellé épített szerkezetbe fut. Előbbinél a térnyerés még nagyobb, hiszen arra a falra is lehet bútort szerelni, amely a tolóajtót rejti. A fal mellett futó tolóajtónál pedig a nyitás-csukásból fakadó hely szabadul fel. Mit kell tudnunk a modern lakberendezési stílusról? Kövessük a „kevesebb több” elvét, és váljunk meg minden felesleges kacatunktól, vagy ha nem tudjuk elengedni őket, akkor rejtsük el őket a szekrény mélyére. Néhány személyes tárgy persze maradhat, de ne legyen olyan a lakásunk, mint egy bolhapiac, ne zsúfoljuk tele a polcokat mindenféle kacatokkal, emléktárgyakkal. Minél átláthatóbb a környezetünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat az otthonunkban.

A berendezésnél válasszunk egyszerűbb, egyenes vonalvezetésű bútorokat, lámpákat, kiegészítőket. A kisebb bútorokat felszerelhetjük a falra, így még könnyedebb és légiesebb lesz az összhatás. A falak esetében bánjunk csínján a színekkel. Fessük a falat semleges színűre, és csak egy-egy kisebb falszakaszon jelenjen meg mintás tapéta, fotó, esetleg modern festmény. A járólap, parketta és csempe esetében is törekedjünk a természetes hatás elérésére. A visszafogott kő- vagy faminta, ill. a betonhatás mindig jó választás. A világos falak ráadásul tágítják a teret, ez különösen akkor fontos, ha kis méretű lakást szeretnénk berendezni. 

Ne zsúfoljuk tele a szobákat felesleges berendezési tárgyakkal, csak a szükséges bútorok kerüljenek a térbe. A modern lakberendezési stílus egyik komoly előnye és irányelve a praktikusság és a helytakarékosság. Egy kis méretű lakás esetében ez nemcsak stíluselvként jelentkezik, hanem a mindennapi életünkre is kihat. A vizuális megoldásokon túl (fények, tükrök, színek), sokat tehetünk a praktikus, kisméretű, ám dizájnos bútorok alkalmazásával, vagy az összecsukható székekkel, kanapékkal. Csak látszólag ellentmondó a „modern klasszikus” lakberendezés, aminek az elsődleges jellemzője az elegancia és az időtállóság. A minőségi hatást az anyaghasználattal éri el ez a stílus, ilyen lehet a márványburkolat, vagy a valódi fapadló. A dekoráláshoz fel lehet használni a klasszikus díszítőelemeket, pl. stukkót. A modern klasszikus stílus esetében a bútorok modernek, kiváló minőségűek és a luxus érzetét keltik. Sokan választják a klasszikus-modern stílust, akik magukénak érzik ugyan a modern lakberendezést, de nem szeretnének minden trendnek megfelelni, és felhasználnának néhány klasszikus bútort, kiegészítőt. A tolóajtó ebben a stílusban is segítségünkre siet, akár klasszikus tokkerettel is megrendelhetjük e modern belső nyílászárókat.  

A modern és a modern klasszikus stílus mellett ott van még a rusztikus lakberendezési stílus, ami szintén egyre népszerűbb. Ebben az esetben is a hagyományos keveredik a modern elemekkel, csak itt nem a klasszikussal, hanem a vidéki jellegzetességekkel. Ezt a stílust egyre gyakrabban alkalmazzák városi lakásokban és vidéki kúriákban is. A rusztikus modern stílussal egészen egyedi, különleges hangulatokra tehetünk szert. Érdemes arra ügyelni, hogy a rusztikus elemekkel csínján bánjunk, különben könnyen felborulhat az egyensúly. Egy felújított istálló ajtó, farönk vagy uszadékfa mind jól mutathat a nappaliban, de ne essünk túlzásba. Tömörfa padlóval, valódi téglafallal is játszhatunk, fémet, bőrt is használhatunk a berendezés során. A tolóajtó itt is a segítségünkre siet, teret szabadít fel és megkönnyíti a mindennapi ajtóhasználatot. 

A modern stílusirányzatok közül utolsóként nézzük a legkedveltebb, ugyanakkor leginkább félreértett stílust, a skandinávot. A legtöbb embernek a skandináv stílusról a svéd bútorgyártólánc neve ugrik be, ám ez a stílusirány jóval több ennél. A 2. világháború utáni bizonytalan gazdasági helyzetben sokak számára kedvező volt egy olyan irányzat, ami a praktikumra és az egyszerű kivitelezésre helyezte a hangsúlyt. Eleinte a tömeggyártás helyett a hagyományos kézműves technikával készülő modern bútorokra összpontosítottak a tervezők, végül azonban a skandináv stílus jelentős hatással bírt a huszadik század közepén a modern design fogalmára. A skandináv stílus komoly előnye, hogy akár pénztárcakímélő módszerekkel, csináld magad trükkökkel is fejleszthetjük.

Színhasználatban a fehér és a natúr színek dominálnak, ám néhány élénk színű tárggyal igazán izgalmassá varázsolhatjuk otthonainkat. „A kevesebb több” elve érvényesül a modern skandináv irányzatnál, előszeretettel választják ezt a stílust azok, akik újonnan költöznek és még nincs meg a végső ötlet a berendezésre vagy azok, akik kreatív munkát végeznek és szükségük van a megnyugtató, letisztult terekre. Egy ügyesen elhelyezett tolóajtóval tökéletesíthetjük a skandináv stílusú nappalinkat, konyhánkat és még a nyitással-csukással sem kell túl sokat bajlódnunk. Összességében láthatjuk, hogy a tolóajtó egyre népszerűbbé válik a modern lakberendezési stílusokban. Az ilyen ajtók számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos nyíló ajtókkal szemben. Az egyik legfontosabb előnyük, hogy kevesebb helyet foglalnak el, így kiválóak olyan helyiségekben, ahol szűkös a hely, például a fürdőszobában vagy a gardróbban.

A tolóajtók általában könnyen kezelhetők és csendesen mozognak, ami különösen előnyös a nyugodt légkör megteremtése érdekében, például az alvószobában. Emellett a tolóajtók kiválóan alkalmasak olyan helyiségek elválasztására, amelyeket csak időszakosan használnak, és bármikor összekapcsolhatók, amikor arra van szükség. 

A tolóajtók választhatóak többféle anyagból, mint például üveg, fa vagy fém, és számos kialakítással – mindezek segítségével kialakítható a kívánt stílus. Például, egy tolóajtó üveggel borított felületei lehetővé teszik a természetes fény beáramlását, és a fa vagy a fém választása esetén lehetővé teszik a hőmérséklet szabályozását.

Összességében a tolóajtók sok előnnyel rendelkeznek a modern lakberendezésben. Könnyen kezelhetők, kevesebb helyet foglalnak el, csendesen működtethetők, divatosak és számos anyagból és kialakításból választhatók, amelyek lehetővé teszik a stílusos megoldást a kívánt funkciók mellett.

 

(X) 


 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások