rendezvény

Ravatalozók helyett lakásokat az EU-s forrásokból

Ertsey Attila és a Metszet magyar öko mintaháza a lakáspolitikai konferencián


pestimonika | 2012.09.13
Az EU 2020-as céljai lehetőséget adnak arra, hogy a tagországok az eddiginél intenzívebben használják fel az európai uniós támogatásokat és az Európai Befektetési Bank finanszírozási konstrukcióit a lakásügyben - hangzott el a Magyar Téglás Szövetség és a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által szervezett konferencián.
Eddig Magyarországon európai uniós pénzekből nagyrészt csak ravatalozókat építettünk és városi közterületeket térköveztünk - hívta fel a figyelmet némileg sarkítva a helyzetet Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke. A lakásépítés fellendítésére az uniós források igénybevétele az egyetlen lehetőségünk.

Amennyiben Magyarország ki akarja használni az uniós támogatások és az Európai Befektetési Bank finanszírozási konstrukciói adta lehetőségeket, a lakásügyi feladatoknak meg kell jelenniük az operatív programok előkészítése során, valamint el kell készíteni a lakásépítéssel, lakásfelújítással kapcsolatos koncepciókat.

A Magyar Építész Kamara védnöksége alatt az Ötpacsirta utcai Kós Károly teremben szeptember 13-án megrendezett konferencia és szakmai konzultáció keretében különböző területek szakértői ismertették a tennivalókat és a lehetőségeket.

Noll Tamás és Kató Aladár köszöntője után dr. Maráczi Zsolt, a TLE ügyvezető elnöke foglalta össze a lakástámogatások jelenlegi hazai rendszerét és az egyesület lakáspolitikai javaslatait. Amint előadásában elmondta, több ország mutatóit megvizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy Magyarország jelentős elmaradása a lakásépítésben szoros összefüggésben áll a lakáshitel THM-jének extrém magas, a többi országhoz képest 1,5-4-szeres értékével. Nálunk az adórendszer sem igazán segíti a lakásépítést, az áfa is magasabb, mint másutt és a támogatási rendszer sem igazán kedvező.

Ertsey Attila, a MÉK alelnöke a lakáspolitika és a fenntarthatóság összefüggéseiről beszélt. Előadásában ismertette a Metszet folyóirat által szervezett Öko-logikus építészet konferenciasorozat számára általa tervezett magyar alacsonyenergiás ház mintaterv-változatokat is. Dr. Pásztor Zsolt EU szakértő a 2014-2020-as költségvetésben kihasználható lehetőségeket foglalta össze, Jamniczky Zoltán pedig egy a szlovák-magyar határövezetben folyó uniós projektet mutatott be, amelynek a fenntartható építészet is része. Az építészet oldaláról Gunther Zsolt és Váncza László előadása zárta a délelőtti blokkot, amelyet pódiumbeszélgetés követett.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások