cikk Autodesk BIM CAD CAD Club modellezés Revit TechData

Revit a középpontban – 1. rész

BIM-kész megoldás


d.adel | 2018.08.15
Az Autodesk Revit terjedése és elismertsége az elmúlt években olyan mértékűvé vált, hogy már hatással van a mélyépítő- és gépiparra is. A 2D rajzolás és később a 3D modellezés után eljött az együttműködés időszaka, mely gyors reakciókat és félreérthetetlenséget követel meg minden résztvevőtől.

Kevés olyan egyedi funkciót lehet említeni, mely a közvetlen szakágak közötti adatkapcsolatnál több előnnyel jár. Napainkban az integráció nem csak a modellek összeolvashatóságáról, hanem az azokkal végezhető számításokról szól. Az épületek esetében különösen érdemes a több szakág szempontjából is meghatározó elemek következetes kezelése. Az ebbe vetett erőfeszítések a szimulációk eredményeinek hasznosításakor válthatók készpénzzé.

Rajzok helyett modell

A rajzok, és főleg a kiviteli tervek jelentősége egyre kisebb napjainkban. A termékkiváltások le nem követése teljesen értelmetlenné teszi a töméntelen gyártói részletrajzból összeollózott rajzcsomagokat. Legtöbbször pár kritikus részletkiemelés, vagy falnézet elegendő a tervek megértéséhez, az általános területekre (is) a modell önmagában hasznosabb, mert adatot szolgáltat nem csak grafikus, de információtartalmával is. A rajzokból mennyiségeket legyűjteni hosszadalmas és rendkívül összetett folyamat, míg a modelleken végezhető lekérdezéseket elegendő egyszer elkészíteni és csaknem minden munka esetében alkalmazhatók.

Miért BIM?

Amikor modellekről beszélünk, és külön nem emeljük ki, akkor a fizikai- és adatmodellt is értjük, melyek egymással összhangban vannak. Nagyon leegyszerűsítve a fizikai modell a grafikus tartalom, ami a szép, a mögöttes adat, pedig ami a hasznos. A kiterjedések és méretek mellett rengeteg olyan információ húzódhat meg, mely igazolja tervezői döntéseinket, lehetővé teszi a megépíthetőséget, üzemeltethetőséget stb.

Az adatmodell, maga a logika, mely a fizikai modell sok hasábját falakra, födémekre, légcsatornákra és más egyebekre bontja, és az azokra jellemző tulajdonságaikat hordozza. Önmagukban a szép modellek is értékesíthetők laikusok számára, azonban a szakemberek többre értékelik a célzott adatlekérdezéseket.

Ezek a szűrt információ-szolgáltatások az angol nyelvű szakirodalombanBIM Use-ok, vagyis BIM felhasználások, melyek megkülönböztethetik Önt és csapatát a versenytársaktól. Mérnöki körökben alátámasztó adatok és számok nélkül bárki véleménye hiteltelen lehet, azok ismeretében viszont könnyebb döntéseket hozni és hozatni.

Folyamatszabályozás

Ez nem szitokszó, hanem a BIM bevezetésének varázsigéje. A BIM felhasználásokhoz nem csak azt kell tisztázni magunkban és kollégáinkban, hogy a rajzaink mellé adott számítások, szimulációk milyen bemenő alapadatokkal futtathatók, de azt is, hogy egymásra hogyan épülnek. A teljes tervezési folyamat ilyen leképezése hazai környezetben még sokaknak szokatlan, azonban a határainkon kitekintve már teljesen általános követelmény.

Egy tervezést, kivitelezést, esetleg üzemeltetést is magában foglaló folyamatábra összeállítása nem egyszerű feladat, ráadásul minden résztvevő és érdekelt fél bevonását igényli. Különböző tervezőszoftvereket használók körében minden adatcserét ki kell egészíteni egy exportálási, importálási és adatminőség ellenőrzési folyamattal. Az Autodesk Revit használata a legtöbb szakág számára hasznos adatok együttes és következetes kezelése révén vált világszerte több mint 1,2 millió mérnök elsődleges tervezőeszközévé.

Miért Autodesk Revit?

Tervezési környezet kiválasztásakor érdemes az önálló funkciókat összevetni a tervezés, prezentációk, szimulációk és számítások összehangolt kezelésével. A külső fájlok időszakos küldésén alapuló adatcsere hátrányai a legtöbb tervező számára ismertek. Ezek helyett a szakágakat is felölelő közös modellezés már az elmúlt évtizedben sem számított tudományos fantasztikumnak.

A következőkben az alapvető funkciókat tekintjük át: a modell- és tervrajzkészítést, a látványtervezést és a különböző tervváltozatok kezelését.

Tömegvázlat

Az épülettömegek kialakítása nem csak az esztétikum szempontjából fontosak, alapjaiban határozzák meg az építmény energetikai jellemzőit is. Az Autodesk Revit beépített tömegvázlat eszközein felül érdemes kipróbálni az Autodesk FormIt táblagépeken, telefonokon is futtatható eszközét. A tömegvázlatok nem csak valós földrajzi helyen képesek megjeleníteni az elképzelt épületet, de terület, térfogat, energetikai és benapozás számítások segítségével számszerűsítve segítik a döntéseiben.

Szintkezelés

Hagyományos CAD gondolkodás szerint az egyes szintek rajzokat jelentenek, melyek melléktermékeként áll elő a fizikai modell. Autodesk Revitben a szintek elméleti síkok, melyekhez rajz tartozhat, mint az épületmodell egy lokális lenyomata.

Nézetek

Az egyetlen és következetes modell megjelenítéséért a nézetek felelősek, melyek előre elkészíthető tulajdonságai és szabályrendszerük határozza meg a bennük látható objektumok ábrázolásmódját. A hagyományos rajz alapú módszerekkel szemben Autodesk Revitben nem kell minden előfordulási helyén kijavítani az esetleges hibákat, módosításokat, mert a rendszer ezt automatikusan kezeli és a mindenkori aktuális dokumentációt és adatszolgáltatásokat nyújtja.

Beépített látványtervezés

A látványtervezési (render) képességek mellett a modell megjelenítések segítségével a legtöbb esetben szükségtelenné válhat külső képszerkesztő programok használata prezentációk és tablók összeállításához. Ráadásul az összeállított anyagok a modell mindenkori legfrissebb állapotát mutatják, szükségtelenné téve a manuális frissítéseket. Megjeleníthetők a valós látványtervi anyagok, érzékeltethető a mélység, a vonalak szabadkézi hatásúvá változtathatók. Revit LIVE szolgáltatás segítségével a modell tervezőszoftver nélkül is bejárható, és a Megrendelővel és Partnerekkel is megosztható.

Szabály alapú tervezés

Az Autodesk Revit platform nyitott a szoftverfejlesztők és a mérnökök számára is, így a tervezés különböző szempontrendszerek szerint részben automatizálva is történhet. Az épülettömegen belüli helyiségelrendezés, szerkezeti erőjáték, vagy az épületgépészeti és elektromos rendszerek nyomvonalai együttesen is optimalizálhatók. A szabályok, irányok és ellenpontok rendszerei a beépített Autodesk Dynamo környezetben szinte játszva állíthatók össze programozási ismeretek nélkül.

Tervváltozatok

A szertágazó tervezési, fejlesztési ötletek kezelése a hagyományos CAD rendszerekben jelentős kihívást jelent. Az Autodesk Revit beépített funkciói segítséget nyújtanak abban, hogy az ötletek a modell kontextusában megjelenhessenek, és azok számszerűsíthetők is. Különféle verziók egy modellen belül több helyen is könnyen kezelhetők, a változatok közül akár több is fejleszthető párhuzamosan.

Szilágyi Balázs
BIM tanácsadó

További információ: CADClub.hu; TechData.hu

(X)

Revit a középpontban – 2. rész

 

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások