pályázat Gellérthegy ötletpályázat

Változatos megoldások a Gellérthegy megújítására


droID | 2016.11.11
Sokszínű ötletek érkeztek a november 10-én lezárult Gellérthegy ötletpályázatra, melyek mindegyike nagy hangsúlyt fektetett a természeti és a világörökség részeként elismert értékek megóvására. A pályázat eredményét tegnap online eredményhirdetéssel hozta nyilvánosságra a kiíró Miniszterelnökség.

A vártnál is több, egészen pontosan 68 pályázat érkezett be a Miniszterelnökség által kiírt, teljes tervezési szabadságot biztosító Gellérthegy ötletpályázatra. A nyílt pályázaton bárki beadhatta a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti vagy képzőművészeti megoldásokat alkalmazó kreatív koncepcióját, figyelembe véve a kiemelt világörökségi szerepkör és a természeti értékek egyensúlyát. Tizennégy pályázó részesült elismerésben, köztük kiemelt megvételben hárman is.

Számos kiváló elképzelés került a bíráló bizottság elé, melyekből a kiíró három pályaművet tartott kiemelt megvételre érdemesnek. További tizenegy pályamunka pedig olyan ötleteket mutatott be, melyek továbbgondolásra érdemesek, ezek 1-1 millió forintos megvételt érdemeltek ki.

A név nélkül, kódolt azonosítóval, titkos formában benyújtott ötleteket a bíráló bizottság tagjai – köztük neves, elismert építészek, tájépítészek, történészek valamint Budapest főépítésze - értékelték. A bizottság elnöke Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A beérkezett koncepciókat a táji környezet, a városképi illeszkedés, a turisztikai jelentőség, valamint az értékőrzés szempontmátrixa szerint vetették össze és értékelték.

Már a pályázat meghirdetésekor is érezhető volt a fokozott érdeklődés a témával kapcsolatban, mely rengeteg inspiráló ötletben tükröződött. A bíráló bizottság a Gellérthegy fővárosi és országos jelentőségére, valamint a beérkezett pályázatok sokszínűségére tekintettel egy következő, a megvalósításhoz vezető építészeti ötletpályázat meghirdetését ajánlja a kiírónak.

A november 10-i online eredményhirdetést követően minden díjazott pályaművet benyújtó versenyző e-mailben kap értesítést, az eredmények elérhetők a www.gellerthegypalyazat.hu weboldalon. A pályázat zárójelentését szintén a honlapon keresztül, bejelentkezés után érhetik el a regisztrált pályázók.


Forrás: Lechner Tudásközpont

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások