hír metszet

Vidéki high-tech a Metszet 2012/6 szám témája


Csépé | 2012.12.18
Vidéki high-tech épületeket vesz górcső alá a Metszet idei utolsó száma. Szerepel a NASA új kutatóépülete, egy beton laborépület Spanyolországból és egy norvég kamionmérő. No és persze a címlapra került pannonhalmi új liturgikus tér John Pawson brit sztárépítésztől.

A hazai színeket a pécsi SZKK új laborépülete, a debreceni In Vitro egyetemi épület, a tihanyi apátsághoz készült fogadóépület, egy veszprémi szálloda, a Százhalombatta főterét bezáró új épület és két gyárépület képviseli.

A lap bevezető cikke:
Bár a KSH legfrissebb adataiból úgy tűnik, idén nyáron az építőipar hétéves lefelé mutató trendje megfordult, ez azért még a pezsgőbontáshoz kevés: a 2005-ös termelési volumen hatvan százalékára csúsztunk vissza. Örömre inkább a nemzetközi sikerek adnak okot, ilyenből ősszel több is jutott. Láris Barnabás, Nagy-Miticzky Szabolcs, Vesztergom Ádám (gépész tervező: Szikra Csaba) első díjat nyertek a Xella nemzetközi Zero Challenge pályázatán. Ezen a pályázaton második helyre becsúszott egy osztrák iroda (AH3 Architekten), de a harmadik helyezést megint magyarok nyerték: Hőnich Richárd és Fialovszky Tamás. A 2012 Trimo Architectural Awards pályázaton nyert az A4 Studio csapata (Kendik Géza, Papp Zoltán, Maza Orsolya) a „Future Dreams Award” kategóriában (más kategóriában például Normann Fostert is díjazták).
Talán még nagyobb öröm, hogy külföldi tervpályázatokon is sikerült nyerni: Déri-Papp Éva, Gazdag András és Szabó Péter terve nyerte az I. díjat a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) központjában álló Bernardinus monostor külső tereinek rendezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton. Egy középiskola bővítésére Reykjavík Vogar kerületébe kiírt nemzetközi tervpályázaton Gestur Ólafsson izlandi építésszel Dobóczy Ákos és Horváth Zoltán Vilmos nyert.
Az, hogy mindez többek között a magyar egyetemi oktatást dicséri, a Solar Decathlon 2012 pályázaton résztvevő BME-csapat sikere mutatja: az Odoo hatodik helyezett lett, és két kategória ezüstöt is nyertek.

Csanády Pál

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások