fati | 2011.08.12
Norman Fosterék építészirodájuk új pekingi központját tervezik, ahonnan kínai projektjeiket irányítják majd
A Foster & Partners iroda rengeteg megbízásuk mellett talált időt arra is, hogy megtervezze kihelyezett kínai képviseletét is. A döntés háttere praktikus, hiszen Fosternek most már olyan sok projektje van folyamatban a keleti nagyhatalomban, hogy megéri helyi irodát nyitnia.

Az új épület Peking Kaocsangdi negyedében, a híres kínai disszidens művész és építész, Ai Weiwei négy éve elkészült Három Árnyék fotóművészeti központja közvetlen szomszédságában épül majd fel. Az épület azonban nem pusztán építésziroda lesz. Foster bejelentése szerint egy része nyitott lesz a publikum számára: kávézó és galériák is lesznek benne, mellyel a fiatal kínai építészeket és művészeket kívánják támogatni. Az építészműtermek és a modellezőműhelyek mellett kialakítanak egy műteremlakást is, amelybe időszakosan egy-egy helyi művész költözhet be majd.

Foster az épületet tervezői tevékenységének ázsiai központjaként működteti majd. Peking művészvilága örömmel fogadta a hírt, és az új épületet a város kulturális és művészeti megújulásához szükséges elemnek tartja. A helyi művészek képviselője szerint egy Foster kaliberű mester jelenléte a városban pozitív hatással lehet a művészet és a kultúra minden területére, különösen az építészetre.

A Foster & Partners először 2003-ban kezdett a kínai fővárosban dolgozni. Jelenleg a Citic Bank hangcsui (Hangzhou) központjának és Thomas Heatherwick-kel együttműködve Sanghaj előkelő Bund kerületének átépítési tervein dolgozik. Foster elmondta, hogy a gazdasági válság az Egyesült Államokra és Európára gyakorolt negatív hatása miatt további tengerentúli megbízásokban is gondolkodnak, és izgalmas tervezési helyszínnek tartanák Brazíliát.

A hírek szerint Foster bevételének csupán 10%-a származik a londoni irodájában levezényelt projektekből, míg közel-keleti tevékenységéből bevételének több mint fele, ázsiai projektjeiből pedig körülbelül egyhatoda származik.


A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások