donkanyar | 2014.08.25
Július végén elkészült a Dísz téri, volt Honvéd Főparancsnokság épületmaradványainak felújítása. A rekonstrukció 860 millióba került.

Az egykori Honvéd Főparancsnokság épületét hét évtized után újították fel. A Kallina Mór által tervezett neoreneszánsz palota 1897-re épült fel a Dísz téren, 1945 óta pusztult romos állapotban volt látható, ráadásul a háború után a sérült épület felső szintjeit lebontották – írta az MTI. L. Simon László kiemelte, hogy az összesen 860 millió forintos rekonstrukciót teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozták, miközben a nagy műemléki beruházásokat – például a Várkert Bazár felújítását – többségében uniós forrásból valósítják meg. L. Simon László párhuzamot vont a Honvéd Főparancsnokság átadása és a Várkert Bazár áprilisi megnyitója között, mindkét esetben ugyanis a beruházás első üteme készült el. Hozzátette, hogy a Dísz téri épület estében azonban még nem egyértelmű a folytatás, hiszen eddig legalább öt változat született a befejezésre. "De ezt is óvatosan mondom, mert még nem döntöttük el, hogy visszaépítjük a lebombázott szintet, vagy csak kap egy normális tetőt az épület" – tette hozzá az államtitkár, aki beszélt arról is: az épületet úgy állították helyre, hogy abban izgalmas, kortárs kiállítótér jött létre.

Hogyan újították meg?

Az épület külső homlokzatát megtisztították, a falon egy felirat – Memento 1944-1945 – emlékeztet a világháború pusztításra – írja a welovebudapest.com. Az épület főbejárata korhű kaput kapott. Az előcsarnok reneszánsz ízlést tükröző díszítés nagyobb részét itt sikerült – elsősorban rajzok alapján – megmenteni és rekonstruálni. Ez az előcsarnok és a lépcsőház volt az a két tér, ahol a helyreállításra törekedtek, az épület maradék részén más filozófiát követtek – mesélte a közeli Mátyás-templom felújításáért is felelős Deák Zoltán építész vezető tervező. A nyers téglafalakat lecsupaszították, ahol kellett kiegészítették. A modern gépészetet, ahol csak lehetett, elrejtették, hogy ne zavarják meg a kiállítási terek hangulatát. Mivel a zárt belső udvar köré szervezett épület funkciója irodaház volt, így az új funkciók – a turisztikai információs központ, a vendéglátás és kiállítótér – más felosztást kívánt, ezért a belső válaszfalak egy részét kibontották, hogy egy-egy kiállításokhoz ideális teremsor jöhessen létre. Ez a tervezés alkalmával korántsem volt egyszerű feladat, hiszen a kiállításokon kívül a termet más funkcióra is használni fogják majd, s mivel nem mindenhez kell fény, így olyan tereket kellett tervezni, amelyeket könnyen, flexibilisen lehet alakítani – olvasható a welovebudapest.com. írásában.

Projektinformációk:
- A projekt jellege: Felújítás
- Stádium: Átadva
- Épülettípus: Kulturális
- Bekerülés: 860 millió forint.
- Projekt: egykori Honvéd Főparancsnokság.
- Helyszín: Budapest I.
Forrás: MTI/sajtóanyag/ welovebudapest.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások