épületek Autoban Studio Baku Heydar Aliyev Nemzetközi Reptér

A bakui Heydar Aliyev Nemzetközi Reptér újszerű designja


Java | 2015.11.16
A Heydar Aliyev Nemzetközi Reptér ikonikus terminálépületét az isztambuli Autoban Studio tervezte. A reptér magán viseli a nemzetközi iroda újszerű, hagyományokkal szakító megközelítési módjának jegyeit. A Red Dot Díjas dizájn egyedileg gyártott fából készült „gubókat” alakított ki, melyek a találkozás és visszavonulás lehetőségét kínálják.

A Heydar Aliyev reptérnél az egyedi bútorzat és világítási rendszer szakít a légikikötők tipikus, kissé unalmasan tradicionális képével, s ennek kifejezésére olyan tapinthatóan természetes anyagokat használ, mint a fa, a kő és a textíliák, gyengédséget és melegséget sugározva. A nagyvonalú, természetes fény járta tereket fából szőtt „gubók” népesítik be – változatos méretben, mintázattal és sokféle funkcióval, például kávézóként, sokféle árusító helyként és más egyéb szolgáltatások helyszíneként. Ezek a melegséget árasztó gubók a legforgalmasabb közlekedési csomópontokban is biztosítják az ide érkező fáradt utasok elvonulásának lehetőségét. A zöld fák jelenléte a mikroklímát javítják.

Szintén az Autoban tervezését dícséri a négy elegánsan kialakított „Salam Lounge”, amelyek a Business Class utasai számára készültek, a legjobb vendéglátó szakértelmét nyújtva ezzel a prémium utasoknak.

A megnyitott reptéren 65.000 négyzetméteren várják az évenkénti 6 millió utast. A repülőtér ikonikus, sok üvegfelülettel rendelkező épületével, emlékezetes és újszerű légi kikötője a kaukázusi régiónak.

Fotó: Alex Cheban

Forrás: Érdekesvilág.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások