épületek

A Bálna meg egy dézsa fű


Szentiváni János | 2014.03.12
Építészek : Kaas Osterhuis és Lénárd Ilona
Fotó : Szentiváni János
Mert bálna egyszer már volt Budapesten, a Városligetben.
Nem emlékszem pontosan mikor is lehetett a nevezetes állatbemutató, de úgy rémlik, akkoriban sertésmájhoz, narancshoz és még sok minden máshoz nem lehetett csak úgy, egyszerűen hozzájutni, hogy az ember bemegy a boltba, esetleg szaküzletbe (pl.:cipőt a cipőboltból!), és ha van elég pénze, megveszi a kívánt árut.
Hatalmas kamion hozta, a Liget szélén, valahol a lerombolt kápolna és az Ajtósi-Dürer sor között állt talán három napig is, vagy még tovább. A város kíváncsi közönsége a kamion tetejére feszített sátor alatt csodálhatta a hatalmas állatot, akit még télen is hűteni kellett, hogy bírja a több országot érintő szárazföldi túrát. Szüleink, a ház négy, nagyjából egykorú gyermekét Tóni bácsira bízták, egy nógrád-megyei kovácsmesterre, aki foglalkozása elvárásaival ellentétben vékony, inas, szemüveges ember volt élénk tekintettel és jó humorral megáldva.
Mi is, mint mindenki aki látni akarta a bálnát, diszkrét félhomályban körbejártuk a preparált tetemet,
sötét színű, vastag bőrét tapogatva, séta közben hallgattuk a hangosbeszélőt, aki a cet élőhelyéről, testének méreteiről, és arról beszélt, hogy ebből az egyetlenegy élőlényből hány mázsa zsírt, csontot, bőrt lehet hasznosítani az emberiség javára. Hazatérve Tóni bácsi azt mesélte az egybegyűlt szülőknek, hogy a bőrnek nem is ilyen a fogása, nem is hiszi, hogy egyáltalán létezik ilyesfajta és ekkora állat, és hogy akik ezt kitalálták félrevezetik az odasereglő embereket.
És különben is, az egész, úgy ahogy van, tisztára "mű".
Mi négyen gyerekek, akik láttuk, éreztük mindazt, amiről Tóni bácsi beszélt, nem értettük hogyan lehet
tapintani azt, ami valójában nincs is. Csak kitaláció.
Ez a bálna kifogott rajta. Nem fért bele a világképébe.
Sok év telt el mire megtudtuk az igazat : a bálnát egyáltalán nem a mi szellemi fejlődésünk miatti aggodalmukban szállították keresztül-kasul Európán, hanem azért, hogy kipróbálják egy, a bálnáéhoz hasonló méretű rakéta szállítási lehetőségeit közúton.

És most...?
Ki tudja mi lesz a Bálnából?
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások