épületek belsőépítészet

Medence, megtisztulás, Ybl, Rácz, Dévényi

"... szövedéke mindig felfeslik valahol... " József Attila


Szentiváni János | 2014.12.19
Építész: Ybl Miklós
A felújítás vezető tervezője: Dévényi Tamás
A szálloda vezető tervezője: Pethő László
Fotók és szöveg: Szentiváni János


Mi lehet az oka, hogy még egy választási ígéret erejéig sem említette senki a sok pénzért felújított és ötödik éve üresen álló gyönyörű RÁCZ FÜRDŐ átadását?

2010. május 24. 16 óra 46 perc 4 másodperc. Az első felvétel dátuma, amit Dévényi Tamásnak, a felújítás tervezőjének kérésére készítettem. Akkor, még a fürdőszezon előtt, úgy tervezték, őszre átadható lesz a Fürdő és a mellé Pethő László tervei alapján épített szálloda. A beléptetőrendszer késett, jött a júniusi árvíz, a keletkezett hibák javítása, és a lista hosszú volt.


Hallottam mende-mondákat exkluzív bulikról, filmforgatásokról, néha nyomok is maradtak, de mindig akadt egy partvis, amivel legalább a kiválasztott nézőpontok előtt el tudtam seperni a port.
Fényképezhettem nyugodtan, az ott dolgozók tudomásul vették jövés-menésemet.

És fürödtem, lubickoltam, pancsoltam – víz híján a fényekben.

El tudtam képzelni, meg tudtam élni, aki Ybl épületében, vagy a sokkal korábbi török fürdő medencéjében megmártózik, tényleg megtisztul.

Meg tudtam élni Ybl és Dévényi szellemiségét, a régi és az új harmóniáját az anyagban.

Ybl gondolataiba, terveibe merülve, saját, benső szimfóniáját hallgatva elfelejtkezhetett a kapcsolattartás fontosságáról és ez mindannyiunknak sokba kerül.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások