díj A Fény Mestere – Master of Light Lisys-Project

A Fény Mestere – Master of Light Díj


droID | 2015.11.13
2015 júniusában indult A Fény Mestere – Master of Light Díj. Az alapító célja, hogy a világítás, a fénytervezés fontosságára felhívja a figyelmet, nemcsak az érintett építész, belsőépítész és világítástechnikus szakmai közönség számára, hanem tágabban a beruházók és a kivitelezők körében is.

Böröcz Sándor, az ötletgazda az alábbiakban foglalta össze a gondolatait díj megalapításával kapcsolatban:

"Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 25 éve, egy szakmailag minden szempontból inspiráló közösség tagja lehetek. Kollégáim a világítástechnikára nem csak munkaként tekintenek. A fényhez való hozzáállásuk olyan elhivatott és szenvedélyes, hogy az már hobbi-szintre emeli mindennapi tervezési munkájukat.

A fénnyel való játék, a jó értelemben vett fénymanipulálás a hivatásunk, látjuk annak minden következményét, ismerjük a fény minden hatását. Az este beköszöntével a fény kelti életre körülöttünk az épített környezetet, lesz életünk, munkánk, pihenésünk során hangulatunk egyik fő befolyásolója. A világítástervezők felelőssége rendkívül nagy, hiszen a fény épít, de rombolhat is.

Ez a tudat és a felismerés, hogy a tudatos világítástervezés nálunk szinte sosem kapta meg az őt megillető rangot, indítottak arra, hogy a Fény Nemzetközi Éve alkalmából megalapítsam A Fény Mestere – Master of Light Díjat. A díjnál jobb módot vezető kollégáimmal nem találtunk arra, hogy felhívjuk a figyelmet a fény és a világítás fontosságára, a természetes és mesterséges fény együttélésére, a fények és árnyékok játékára. És hol tehetnénk mindezt hatékonyabban, mint a tervezők közösségében? Bízom benne, hogy e jutalommal járó díj további inspirációt ad esztétikusabb, színvonalasabb, energiatakarékosabb világítási megoldások létrehozására. Személyes visszajelzések alapján büszkén mondhatom, hogy sokan készülnek beadni pályázatot. Már csak három hét és indulhat a zsűrizés! Sikeres pályázást kívánok minden érdeklődő tervezőnek!"

A pályázás feltételei egyszerűek, a pályázati dokumentáció a www.afenymestere.hu oldalon tölthető fel. A nevezéseket 2015. november 30-ig várja az érintett területek kiemelkedő képviselőiből álló zsűri. Nem kisebb nevek vesznek részt a pályaművek értékelésében, mint Szenes István a MABE elnöke, O. Ecker Judit, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke, Kádár Bálint, a KÉK alapítvány elnöke, Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője, Kovács Zoltán DLA, a főiskolai docens, MA belsőépítész, Dr. Újfalussy Balázs, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Elméleti Szilárdtestfizikai Osztályának vezetője és Horváth Gábor elismert villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök.

A területükön elismert szakemberek feladata lesz, hogy a beérkezett pályázatok közül december 15-ig kiválasszák a short listre kerülő alkotásokat, majd tovább szűkítve a kört megnevezzék a 2015. év Fény Mesterét. Az, hogy ki nyeri a pénzjutalommal és szakmai utazással járó elismerő díjat 2016. február 11-én – Thomas Alva Edison – születésének évfordulóján derül ki egy nagyszabású, ünnepélyes gálavacsora keretében.

További információ a díjról a http://www.afenymestere.hu  oldalon olvasható.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások