hír leed platinum

A H2Offices első fázisa LEED Platinum minősítést kapott

A Magyarországon elért legmagasabb pontszámmal


MagócsiAnikó | 2023.06.12

A Skanska által fejlesztett H2Offices első épülete jelentős fenntarthatósági eredményt könyvelhetett el: 84 ponttal LEED Platinum Core & Shell 4-es verziójú minősítést kapott, ami jelenleg a legmagasabb elért pontszám Magyarországon. Ez az eredmény új mércét állít fel a fenntartható irodafejlesztés terén.

A kiemelkedő, 84 pontos LEED Platinum minősítést elnyerő H2Offices Magyarország legmagasabb rangú környezetbarát irodafejlesztése lett. Ez a teljesítmény olyan megoldások hatékony alkalmazásáról tanúskodik, amelyek jelentős eredményeket hoztak a fenntartható területfejlesztés, a víztakarékosság, az energiahatékonyság, az anyagok kiválasztása és a beltéri környezet minősége terén.

Ábrahám András, a Skanska magyarországi kereskedelmi fejlesztési üzletágának projektigazgatója elmondta: "Fenntartható tereket alakítunk ki, hogy generációkon átívelő módon támogassuk az egészséges életvitelt, és ez a mérföldkő bizonyítja elhivatottságunkat e törekvésünk iránt. A legmagasabb LEED Core & Shell 4-es verzió szerinti tanúsítási pontszám elérése Magyarországon a H2Offices átgondolt tervezésének és kivitelezésének, valamint átfogó küldetésünknek – mely szerint egy jobb társadalomért építsünk –, a megerősítése."

A fejlesztés további jellemzőit is elismerték az értékelés során, mint például a fényszennyezés csökkentésére irányuló stratégia, az öntözés jelentős (98%-os) csökkentése a kültéri vízhasználat esetében, valamint az innovatív, teljesen LED-es higanymentes dizájn. A most elkészült első ütemben 27 000 négyzetméternyi területet alakítottak ki az ESG elveknek megfelelően.

A H2Offices kialakítása energiahatékony, ami hozzájárul a működési költségek csökkentéséhez. Az első fázis egy sor fenntarthatóságot javító funkciót tudhat magáénak, eredményezve a 40%-os vízmegtakarítást, a szén-dioxid-kibocsátás évi 540 tonnával történő csökkentését (ez 2685 oda-vissza repülőútnak felel meg Budapestről Varsóba), valamint a 37%-kal csökkentett energiafogyasztást.

A környezetvédelmi megoldások mellett az akadálymentesítés is lényeges és kulcsfontosságú eleme az épületnek. A H2Offices projekttel a Skanska valóban befogadó környezetet hozott létre, és megkapta a rangos Access4You Gold minősítését, amely az épített környezet akadálymentesítési jellemzőit értékeli. Az irodaház mindkét bejárata előtt nincs szintkülönbség, mozgásérzékelős automata ajtókkal, motoros egyszárnyú ajtóval és minden bejáratnál kaputelefonnal van felszerelve. Az épületen belül taktilis burkolati jelzések, a hallássérült látogatók támogatására indukciós hurok és online jelnyelvi szolgáltatás található a recepción, valamint akadálymentes mosdó minden emeleten.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a H2Offices megkapta az Access4You Gold minősítést. Ez az eredmény is azt mutatja, hogy az épület támogatja a sokszínű munkavállalókat abban, hogy kiaknázhassák a bennük rejlő potenciált" – mondta Ábrahám András. "Mindig arra törekszünk, hogy barátságos környezetet teremtsünk meg, ami minden ember számára a szabad mozgás érzését adja."

Több mint egy munkahely

Ez a két csúcstanúsítvány azt mutatja, hogy a Skanska a bérlők jóllétét tartja szem előtt: kiváló minőségű a beltéri levegő, sok a természetes fény, kiegyensúlyozott a hőmérséklet és páratartalom. Az akadálymentesség pedig biztosítja, hogy az épületben dolgozó emberek maximálisan kihasználhassák a képességeiket mindennapjaik során, legyen szó munkáról vagy munkaidőn túli tevékenységekről. Mindezek az elemek a természetes anyagok használatával kombinálva hozzájárulnak a barátságos és kényelmes környezet megteremtéséhez. Ezen túlmenően, a vízmegtakarítás és az energiafogyasztás csökkenése alacsonyabb működési költségeket eredményez, és az alacsonyabb közüzemi számlák révén pénzügyi előnyöket biztosít a bérlők számára, miközben hozzájárul egy zöld és reziliens bolygóhoz.

A H2Offices nem csak a munkavállalók, hanem a környéken lakók számára is biztosít teret a kikapcsolódásra. Mindenkit egy nyitott, parkosított kert fogad egy tóval, pihentető és felüdítő környezetet teremtve. Ezáltal az épület egy élénk közösség és egy barátságosabb környék megteremtését is elősegíti.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások