rendezvény Kerényi József Lechner Tudásközpont

A házak nem hazudnak

Kerényi József életmű-kiállítása a Lechner Tudásközpontban


pestimonika | 2018.10.02
Október 16-án 18 órakor nyílik meg a Kerényi József építész életművét bemutató kiállítás a Lechner Tudásközpontban.

A Lechner Tudásközpont szeretettel meghív minden érdeklődőt a Kerényi József építész életművét bemutató, A házak nem hazudnak című kiállításának megnyitójára.

Időpont: 2018. október 16. 18:00
Helyszín: Lechner Tudásközpont, 1111 Budapest Budafoki út 59.

Kerényi József építész (1939-2016) fel merte vállalni a régi épületek megmentését, revitalizációját egy olyan korszakban, amelynek jelszava „a múltat végképp eltörölni” volt, és új épületeit is a történelmi városszövetre és a környezetre irányuló maximális figyelemmel tervezte meg. Az ő nevéhez fűződik Kecskeméten a Technika Háza, a Kodály Intézet és a Naiv Művészetek Múzeuma (mindhárom meglévő épületek rehabilitációjával), valamint a Keramikus és Szobrász Műteremházak, a Szórakaténusz Játékműhely és a Pannónia Rajzfilmstúdió Műterme. Kecskeméti évei után Budapestre visszatérve a VÁTI építészeti és műemléki irodáját vezette, majd a BME Lakóépülettervezési Tanszékén tanított. 1996-ban Vámossy Ferenccel közösen elindította az építész kar doktori programját, 2002-től pedig a BME Építőművészeti Doktori Iskola vezetőjeként működött. Ybl- és Kossuth-díjas építész, kecskeméti tevékenységével elnyerte az UIA Sir Robert Matthew-diplomáját, a ceglédi Magyarok Nagyasszonya templommal pedig az IFRAA International Architectural Design Awardot. Egész pályájára jellemző volt a társművészetekkel való együttműködés, díszlettervezői munkáját a Kritikusok díjával ismerték el.

A kiállítást megnyitó beszélgetés moderátora Osskó Judit, résztvevői Melocco Miklós, Róth János, Perényi Tamás és Molnár Zoltán, a beszélgetés után megtekinthető a Kerényi Józsefről 2014 ben készült portréfilm (MMA, rendező: Osskó Judit).
Kurátor: Pesti Monika

A kiállítás Kerényi Lechner Tudásközpontban őrzött építészeti hagyatékából, az ebben található fotók és tervrajzok felhasználásával készült.

További információ az esemény Facebook oldalán és a Lechner Tudásközpont weboldalán található.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások