hír cikk Japán; építészet; Velencei Biennále;

A japánok nyertek a Velencei Építészeti Biennálén


donkanyar | 2012.08.29
A japán pavilon kiállítása nyerte el a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále legjobb nemzeti projektjének odaítélt Arany Oroszlán-díjat.
A Common Ground című főkurátori tárlat legjobb kiállításának járó elismerést a Torre David/Gran Horizonte című projekt, míg a legígéretesebb fiatal tehetségnek megítélt Ezüst Oroszlánt a Grafton Architects vehette át a velencei Giardini parkban szerdán megtartott díjátadón.

A japán pavilon Home-for-All (Otthont mindenkinek) című kiállítása mögött álló, "mélyen humánus" vállalkozásban a mai nemzetközi építészet egyik legnagyobb alakja, Ito Tojo működött együtt fiatal építészekkel és Rikuzentakata város lakóival abban, hogy újratervezzék a 2011-es cunami által teljesen elpusztított település központját - méltatta a nemzetközi zsűri az Arany Oroszlánnal jutalmazott kiállítást a biennále első közönségnapján megrendezett díjátadón.

A Wiel Arets (Hollandia), Kristin Feireiss (Németország), Robert A.M. Stern (USA), Benedetta Tagliabue (Olaszország) és Alan Yentob (Nagy-Britannia) alkotta grémium a lengyel, az orosz és az amerikai pavilon kiállításait különdíjjal jutalmazta.

Caracas egy elhagyatott és befejezetlen épületéből teremtett otthont egy új közösség számára, és mindezt rendhagyó módon mutatta be a venezuelai Urban-Think Tank (Alfredo Brillenbourg, Hubert Klumpner) és a brit Justin McGuirk Torre David/Gran Horizonte elnevezésű projektje, amely elnyerte a David Chipperfield által meghirdetett Common Ground című központi kiállítás legjobbjának járó Arany Oroszlánt. A Common Ground kiállítói közül Cino Zucchi vehetett át különdíjat.

Kiosztották a legígéretesebb fiatal építészstúdiónak járó Ezüst Oroszlánt is, amelyet az ír Grafton Architects építészei, Shelley McNamara és Yvonne Farrell kaptak meg idén egy limai egyetemi campus terveiért.

Álvaro Siza Vieira munkásságát a zsűri Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerte el. Mint a méltatásban hangsúlyozták, a neves portugál alkotó érdekfeszítő formai kísérletei révén csak rá jellemző, egyedi építészeti nyelvet alakított ki, amelynek köszönhetően "egyedülálló helyet foglal el a kortárs építészeti galaxisban". A balesetet szenvedett építész helyett az elismerést Ines Lobo, a portugál kiállítás nemzeti biztosa vette át szerdán.

A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás főkurátora David Chipperfield; a brit építész az 55 önállóan szereplő ország mellé a központi pavilonba 69 kiállítót hívott meg. A biennále november 25-ig várja a látogatókat a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.

(MTI)
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások