hír tervek alapítvány Madrid Norman Foster

A jövő építészetére koncentrál a Madridban nyíló Norman Foster Alapítvány


droID | 2017.05.30
A jövő építészetére koncentrál a brit sztárépítész nevével fémjelzett Norman Foster Alapítvány, amely a héten nyitja meg központját Madridban.

Az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elhangzott: olyan globális platformot kívánnak létrehozni az intézményben az építészek, várostervezők új generációi számára, ahol megszülethetnek a jövő építészeti irányzatai.

Az intézmény alapját Foster 74 ezer darabos személyes archívuma adja, amely makettekből, vázlatokból, tervrajzokból, fotókból, filmekből áll, valamint az építész a magánkönyvtárát is az alapítványnak adományozta.

Az intézménynek otthont adó, 1902-ben épült palotában korábban török nagykövetség és bank is működött. Foster 2013-ban vásárolta meg és alakította át a műemléképületet, amelyben két emeleten, nyolc teremben lehet megtekinteni az alapítvány kiállítási anyagát.

Az alapítvány székhelyének kiválasztásakor New York, London és Berlin neve is felmerült, de végül Madrid mellett döntöttek, mivel az építész felesége spanyol, és van egy galériája is a városban.

Ráadásul hamarosan Norman Foster és Carlos Rubio tervei alapján kezdődik meg a világhírű madridi Prado múzeum kibővítése is.

A brit építész nevéhez fűződik többek között a berlini Reichstag felújítása és a Commerzbank-Turm néven ismert felhőkarcoló Frankfurt belvárosában. Nagy-Britanniában leghíresebb munkái közé tartozik a Swiss Re viszontbiztosító vállalat uborka néven emlegetett londoni székháza és a Wembley stadion. Az ő tervei alapján épült a dél-franciaországi Millau-i völgyhíd és a pekingi repülőtér is.

1990-ben II. Erzsébet angol királynő nemesi rangra emelte, 1999-ben Pritzker építészeti díjjal is kitüntették.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások