épületek Csernyus Lőrinc Dubaj organikus építészet

A magyar pavilon bokrétaünnepe Dubajban, az Expo 2020 helyszínén


Java | 2020.02.21

A Csernyus Lőrinc tervezte pavilon magán viseli Makovecz Imre épületeinek jellegzetes, semmivel össze nem hasonlítható organikus építészetét. Ez a pavilon a tanítvány tisztelgése Mestere előtt. A 2 000 négyzetméteres pavilon kivitelezője a WHB-Épkar Építőipari Kft.

A különleges faszerkeszetű pavilon alapkövét 2019 novemberében tették le. A nemrég elkészült szerkezet többszintes és kettős rétegű, egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A rendkívül látványos, gyönyörű faszerkezetet hazai körülmények között már korábban összeállították, majd részeire bontva szállították a helyszínre. A szerkezeti elemeket tengeri úton, illetve a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították Dubajba, az Expo 2020 helyszínére még 2019 őszén. A szállítás is különleges eljárást és körültekintést igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 000 kilogramm. A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2 700 kilogramm volt.

Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője kifejtette: nagy hálával tartoznak a beruházók annak a mintegy 100 embernek a munkájáért, akik az elmúlt hónapokban dolgoztak a projekten. Kiemelte Csernyus Lőrinc főépítész és csapata, valamint annak a 16 magyar ácsnak a munkáját, akiknek precíz munkavégzése lehetővé tette a terv előrehaladását. A csapatot Szegletes Mihály vezeti, mindannyian nagy tapasztalattal rendelkeznek a különleges faszerkezetek építésében. A magyar megjelenés központi témája az emberiség alapvető éltető eleme, a víz. Az épületben helyet kap egy kiállítás is, melynek célja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvízkincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai nevezetességek népszerűsítése. A pavilon száraz technológiával épül.

Csernyus Lőrinc a bokrétaünnepen elmondta: "A fa élő anyag, lélegzik, mozog, jelkép, szimbólum. Az építkezés történetének egyik archetípusa." Az építész, aki részt vett az 1992-es sevillai világkiállítás magyar házának díjnyertes kialakításában (melyben Makovecz Imrével dolgozott fiatal építészként), rámutatott: az organikus építészet örökségét ugyanúgy szeretné átadni a fiatalabb generációknak, mint egykor neki adta át Makovecz Imre.”

A pavilon a tematika szerint vízre épül, ahogy Magyarország területét is egykor a Pannon őstenger borította.

A magyar pavilonban az Expo hivatalos októberi megnyitása előtt tesztüzemet tartanak. Ezt követően 2020. október 20. és 2021. április 10. között látogatható a világkiállítás, amelyen 192 ország mutatkozik be.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások