hír épületek

A megnyílt Bókay-kerten át ellátogatunk az OMRRK épületeihez


Java | 2020.07.17

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) szomszédságában a 13. kerületi Szabolcs utca és Vágány utca között, több mint egy hektáros területen alakították ki a Bókay-kertet, amely tesztüzem keretében már várja a látogatókat. A kert nyitvatartási időben (7.00-19.00 h) szabadon látogatható.

A korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtőjéről, Bókay Jánosról elnevezett parkban 132 fát és 5 900 cserjét ültettek. Az erre sétálókat kényelmes padok várják, de találhatók kerékpártárolók, továbbá madáretetők és -itatók is, illetve a gondos tervezésnek köszönhetően úgynevezett rovarhoteleket is kihelyeztek a 13 000 m2-es kertben.

A 2019-ben átadott, 37 000 m2-es OMRRK fejlesztése egyedülálló restaurátorműhelyeket, műtárgyraktárakat, kutatószobákat és irodákat is tartalmaz, továbbá helyet kapott a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy modern látogatóközpont is. Az új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít európai szinten is egyedülálló hátteret. Hasonló komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek. A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben – képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés.

A 21 milliárd forint értékű barnamezős beruházás a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. kivitelezte, tervező a Narmer Építészeti Stúdió.

A valaha itt állt Izraelita Kórház Freund Vilmos tervei alapján épült 1889-ben. A két világháború között Budapest egyik legrangosabb klinikája volt. A második világháború után az intézmény Orvostovábbképző Intézet lett, később egyetemi rangot kapott, 2000-ben beolvadt a Semmelweis Orvostudományi Egyetembe, mígnem 2007-ben bezárták. Az OMRRK-nak kiválasztott középső telekrészen két megmenthető állapotú eredeti épület állt, az egykori Bródy Adél Klinika és a volt zsidó imaház, az összes többi építményt elbontották. A telek Vágány utcai oldalán felépült raktárbázis központi eleme egy modern épület, amely anyagában színezett, terrakotta nyersbeton homlokzatával harmonizál a régi kórházi épületekkel.

 Az új épületkomplexum legnagyobb, mintegy 30 000 m2-es létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátorműhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy-, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket.

Az új központi épület földszintjén tehát bejárható lesz két tanulmányi raktár: az egyikben a Néprajzi Múzeum nagyméretű tárgyakból álló gyűjteményét, a másikban a Szépművészeti Múzeum századfordulós gipsz szobormásolatait állítják ki.

Projektinformáció

  • Év: 2012-2018
  • Helyszín: Budapest, Szabolcs utca 33.
  • Terület: 36 710 m2
  • Megrendelő: Városliget Zrt.
  • Tervező: Narmer Építészeti Stúdió
  • Építész tervező munkatársak: Vasáros Zsolt, Megyesi Zsolt, Bandur-Juhász Emőke, Nagy Gábor, Sasvári Áron, Somlai Anikó, Brotesser Zsuzsanna, Eiszrich Ágnes, Gáll András, Kováts Petra, Kőnig Anna, Krauth Veronika, Mayer Tamás, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Sági Gergely, Szabó Anna, Szabó Réka, Tari Bálint, Vasáros Ákos, Vasáros-Lévai Melinda, Véner Ágnes, Zsarnóczky Renáta

A fotók részben az OMRRK facebook oldalairól származnak.

Forrás: Liget Budapest, Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások