épületek erőd Komárom

A megújult komáromi Csillagerőd a kultúra szolgálatában


Java | 2019.09.23

Az erőd az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. A komáromi beruházás az Európa legnagyobb kulturális beruházásaként keretet biztosító Liget Budapest Projekt része.

A két évig tartó felújítási munkák során 32 000 m3 földet mozgattak meg, 1 200 m2 kőfelületet újítottak fel és 115 000 db bontott téglát építettek be.

Ahogy a Szépművészeti Múzeumnál is történt, Mányi István Ybl-díjas építész neve garancia arra, hogy a rekonstrukció során a létesítmény korhű, eredeti állapotát nyerje vissza. De az erőd gazdagodott egy új, több mint 7 000 m2-es kulturális központtal, ahová a Szépművészeti Múzeum eddigiekig hányatott sorsú korokon átívelő művészeti alkotások gipszmásolatainak 300 darabja talál végleges otthonra. Az erőd felújítását megelőzően a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően – ahol lehetséges volt – az eredeti állapotában állították vissza az erődöt. A komáromi Csillagerőd rekonstrukcióját és bemutató munkáját az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma végezte el a 6 milliárd forintos projektben.

 Az új, kibővített kulturális komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeum shop és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat is visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki. Az intézmény megnyitását követően 2020-ban a látogatók megcsodálhatják majd többek között a híres Verrocchionak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát,csakúgy mint középkori, valamint reneszánsz síremlékeket, vagy a milói Vénuszt, a Laokoón szoborcsoportot vagy Michelangelo több szobrának másolatát.

Baán László miniszteri biztos az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a munkálatok befejezését követően elkezdődhet a nagyméretű szobrok beköltöztetése, installálása és az állandó kiállítás berendezése. A kibővített funkció életre hívja az oktatási, ismeretterjesztési feladatokat, hozzá a korszerű, interaktív múzeumi körülményeket, így a kutúrcentrum-erőd várja a különböző korosztályú érdeklődő látogatóit jövő év tavaszától.

Videó a rekonstrukcióról és a bővítésről:

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások