épületek irodaház München NuOffice

A NuOffice a világ leggazdaságosabb irodaháza


Java | 2016.03.17
Münchenben 2013-ban adták át a NuOffice irodaház első tagját, amelyet a világ leggazdaságosabb irodaházaként tartanak számon. Azóta sok víz folyt le a Dunán, de tudomásunk szerint trónfosztás még nem történt, ezért érdemes megismerkedni működési elveivel.

A NuOffice a világ egyik leggazdaságosabban működő épülete, ahol a hűtés-fűtés, a szellőztetés és a világítás a lehető legkevesebb energiafelhasználással működik, így minimális mértékben terheli a környezetet. A Hubert Haupt leányvállalata építette a 2013-ban átadott, 11 ezer m²-es irodaházat, amely magas energiahatékonysági sztenderdekkel és maximális komfortkövetelményekkel rendelkezik.

Megszerezték a LEED Platinum minősítést is, amelyhez minimálisan 80 pont szükséges, de az épület 94 egységet teljesített, amely az eddigi  legmagasabb pontszám a világon egyéni kategóriájában. A minősítési folyamat egyes szempontjait vizsgálva például az „energia és atmoszféra” maximális 37 pontját érték el, míg a fenntarthatóságnál a maximális 27-ből 25 pontot gyűjtöttek.

Az ökobarát épület titka az újszerű szerkezeti megoldásokban rejlik. A külső falak nagyon vastagok, nyáron szinte nem is kell hűteni, de télen is komoly mennyiségű energiát tudnak megtakarítani, így a bérlők rezsiköltsége nagyon alacsony. Vastagon szigetelt külső falak és tripla üvegezésű ablakok biztosítják a jó hőszigetelést. A tervezők nem preferálták a mostanában divatos üvegpalota-dizájnt, így bár a külső megjelenés nem annyira légies, jóval hatékonyabb hővédelem érhető el. A termoaktív mennyezetbe épített csőhálózat segítségével tudják szabályozni a beton saját belső hőmérsékletét is, a terek hűtése-fűtése lényegesen egyszerűbb és gazdaságosabb. Télen ugyan minimálisan szorulnak rá a hagyományos energiaforrásokra, de például a hűtéshez nyáron csak forrásvizet használnak, az elektromos áramot pedig nagyrészt a tetőre telepített napelemek biztosítják. A külső és belső hőmérsékletet, valamint a páratartalmat folyamatosan figyelik, hogy szükség esetén beavatkozhassanak.

De ez már szinte alapkövetelménynek számít egy fenntartható épületben. 2013-ban, az átadás évében egy év alatt 30 kWh felhasználásra számítottak négyzetméterenként. Összehasonlításként egy átlagos új irodaház, amely nem különösebben fókuszál az energiatakarékosságra, m²-ként 100-150 kWh-t használ fel. A tervezők előzetesen úgy kalkuláltak, hogy régebbi irodaházakkal összevetve 90%-os energiamegtakarítást érhetnek el. A 2013-ban épült házat két másik is követte teljesen megegyező építési elvekkel.

A bérlők nyilvánvalóan értékelik az olcsó rezsiköltségeket, hiszen Németországban az elmúlt 10 évben 50%-kal emelkedtek az energiaárak. Ennek is köszönhető, hogy előbérlet formájában még az irodaház átadása előtt 90%-os kihasználtságot tudtak felmutatni, és azóta is fullon vannak. A három épületből álló projekt egyébként a Direction nevezetű európai kutatási program keretében épült meg.

Forrás: Realista.hu

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások