tervek Lágymányosi Dohánygyár Lechner Tudásközpont tájépítész workshop

A Rozsdakerttől a Traverzig – Hat tájépítész koncepció

Tájépítész workshop a Lechner Központban


pestimonika | 2015.10.13
A Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkán elhelyezkedő volt Lágymányosi Dohánygyár területének rekonstrukciója volt a témája annak az egy hetes workshopnak, amelyet a Lechner Központ szeptember végén a BCE Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatóinak rendezett.

Az egykor impozáns dohánygyári épületegyüttes és annak udvara előbb az államosítás, majd pedig a privatizáció eredményeképpen ma aggasztó állapotban van. A Lechner Tudásközpont – melynek székhelye több más állami szervvel és magáncéggel együtt szintén itt található – hosszú távú célja a terület megújítása, amelyben az egyetemisták munkái komoly inspirációs forrást jelentenek. A hat csoportban alkotó mesterszakosok munkáját három tanár, dr. Almási Balázs, dr. Balogh Péter István és Gergely Antal koordinálta.

Az alábbiakban az oktatók értékelését közöljük az egyes tervekről:

InSPIRÁL koncepció (Balogh Fanni, Bottka Orsolya, Horváth Csenge Dorottya, Lupsea Judit):
A koncepció ügyesen formálja a külső, az átmeneti, illetve belső tereket. A Budafoki úton a reprezentatív bejárati kialakítás mellett a parkolási funkciót megőrzi, és kulturált keretek közé helyezi. A Karinthy F. út felőli villaépületek környezetét jelentős zöldfelületekkel parkszerűen alakítja, míg az intenzív használatú belső udvarnak kortárs eszközökkel, városias karaktert kölcsönöz. A kémény köré épített spirális lépcső jelszerű elemként szervezi az együttes mindennapi életét. A lépcsőn keresztül feljuthatunk a főépület tetejére, ahol egy zöldtetőről csodálhatjuk az elénk táruló panorámát.

GYÁRKERT koncepció (Gulyás Soma, Nagy Lili, Sógor Gabriella, Tislér Diana):
A terv jelentős hangsúlyt helyez a város és az egykori dohánygyár kapcsolatára, és a jelenleg csonka kémény jelzésszerű visszaépítésével már messziről felhívja a figyelmet a megújult építészeti és kulturális központra. A különleges anyaghasználat és az éjszakai fények átírják Dél-Buda meglévő sziluettjét. Az ipari múlt, az intenzív beépítés kontrasztjaként rendkívül intenzív, dzsungelszerű zöld növényzettel teremt különleges miliőt a gyárudvaron. A feltekeredő dohánylevelet formáló különleges pad értékes eleme a koncepciónak.

Lechner PARK koncepció (Gyenes Flóra Adrienn, Hulej Miklós Lajos, Nyitrai Katalin Laura):
Izgalmas, környezetérzékeny ütemezési javaslata reális alternatívát kínál a helyszín jövője szempontjából. A parkolás fokozatos visszaszorításával költségérzékenyen, de maximális hatékonysággal csempészi vissza a zöldet a terv. Végeredményében karakteres kortárs teret vizionál, mely tökéletesen együtt él a kiszolgáló funkcióval.

Lechner KERT koncepció (Hollósi Vivien, Klotz Veronika, Palásti Genovéva, Wittmann Dorina):
A terv erőssége az ütemezhetőségében rejlik. Javaslatot ad ugyanis egy szinte azonnali, nulladik lépcsős kortárs művészeti beavatkozásra, mely kis költségvetésű, azonban látványos változást eredményez a belső udvar megközelítésénél az épületek közötti szűk térben. A színes homlokzatok közti térbe feszített zászlók sötétben megvilágítva este is varázslatos légkört teremtenek, és előkészítik a megérkezést.

ROZSDAKERT koncepció (Mányoki Bence, Rudd Mátyás, Szőke Balázs):
A koncepció az ipar és a természet, a gyár és a zöld növényzet közti folyamatos kölcsönhatásra, egyfajta „harcra” reflektál. Hangulatában indusztriális karaktert épít. Anyaghasználatában így hangsúlyos szerephez jutnak a cortenacél és a nagy elemes beton felületek, erőteljes kontrasztot képezve a zöld növényzettel. Növényalkalmazásában különleges hangulatra törekszik, így előszeretettel használ előfutár növényfajokat, vagy azok díszváltozatait. Izgalmas szoborparkot integrál ebbe a különleges környezetbe, mely kitűnő hátteret biztosít a kortárs objekteknek és/vagy installációknak.

TRAVERZ koncepció (Barcsay Gergő, Horváth Veronika, Ripszám Eszter, Szabó Ditta):
A koncepció erőssége a részletekben bújik meg. A gyárudvar raszterbe ültetett karakteres facsoportja, a gépház megújuló épületével kapcsolatot építő kiemelt galériaszerű térszín, az utcaszerű hosszanti térbe lógatott egyedi lámpák vagy a szabadtéri mini színpadként is működő lépcsőzetes néző-/tartózkodótér megjelenítése. Egytől-egyig kiváló, akár ütemezetten is megvalósítható kreatív ötletek, megoldások.

A tervek az alábbi linkeken teljes terjedelmükben megtekinthetők:

InSPIRÁL: állapotanalízis, koncepció

GYÁRKERT: állapotanalízis, koncepció

Lechner PARK: állapotanalízis, koncepció

Lechner KERT: állapotanalízis, koncepció

ROZSDAKERT: állapotanalízis, koncepció

TRAVERZ: állapotanalízis, koncepció

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások