hír exkluzív tervek pályázat városfejlesztés finn építészet Finnország Helsinki

A város kapujában – A tudás kapujában

Városfejlesztés Helsinkiben


Timaffy | 2019.10.26

Helsinki városa és két ingatlankezelő meghívásos építészeti pályázatot írt ki a Helsinkiben fekvő Kumpulanmäki (Kumpula domb) keleti és délkeleti lejtőjének fejlesztésére, és integrálására a környező városrészekhez.

A Helsinki központjától négy kilométerre fekvő dombtetőn a Helsinki Egyetem Kumpulai Kampusza található, amely a reáltudományoknak ad otthont. 

A kiírók olyan átfogó megoldást kerestek, amelyben lakások, irodaépületek, üzlethelyiségek, egy park, valamint a szükséges parkolási és forgalmi megoldások is szerepelnek. A cél, hogy a terület szorosabban kötődjön a városközponthoz, miközben a pályamű az egész környék további fejlesztését is megalapozza.

Térképen a fejlesztési terület:

A meghívásos pályázat nyertese A város kapujában – A tudás kapujában (Kaupungin porteilla – Tiedon portailla) című pályázat lett, amely a Schauman & Nordgren Architects Oy, a MASU Planning Oy és a Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy közös munkája. 

A nyertes pályázat elemzi a környék adottságait, felméri erősségeit, gyengeségeit, majd ezek alapján tesz javaslatot a fejlesztésre. A tervezés során ügyeltek arra, hogy a szomszédos terület, a déli Arabianranta házaival összhangba kerüljenek az új épületek. A terület déli részének erdei hangulata továbbra is kiemelkedő szerepet játszik a városképben. 

A Kusta Vaasa út felől nagyobb, zárt épülettömböket terveztek, amelyek városi körútra jellemző hangulatot teremtenek. Majd a házak az egyetemi kampusz felé közeledve egyre inkább a hegy tetején lévő épületek hangulatához igazodnak sok fás, zöld területtel. 

A zsűri értékelése szerint a javaslat kihasználja a domboldal, az alatta fekvő buja Vallilanlaakso (Vallila-völgy) és a kampusz erősségeit, és ötvözi azokat egy új szerkezetben. Ezzel megvalósítva az egész több, mint a részek összessége gondolatát. A terv lehetőséget teremt a városi és az egyetemi területeknek élettel teli és változatos összekapcsolására.
A nyertes pályamű új lakóépületeket tervez a dombon mintegy 1400 ember számára. A lakásokon kívül óvoda, irodahelyiségek, boltok és egyéb üzlethelyiségek szerepelnek a terveken. Az utazás megkönnyítésére gyalogos és kerékpáros összeköttetések épülnek a legközelebbi busz- és villamosmegállókig.

A következő lépésben a nyertes pályázók részletesen kidolgozzák a terveket. A fejlesztésre vonatkozó javaslatot 2020 őszén nyújtják be a Városi Környezetvédelmi Bizottságnak, végül pedig a Városi Tanács dönt tervekről.

Angolul a projektről és még több kép: Schauman & Nordgren Architects Oy

Fotók: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy és Schauman Architects Helsinki Oy

Forrás: Helsinki város honlapja, SAFA, Kumpulai Kampusz

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások