tervek

Energiaforradalom az ötszögű Powerhouse Telemarkban


Java | 2020.02.14

A Snøhetta által tervezett Powerhouse Telemark (Brattørkaia Powerhouse) gyémánt alakjával optimalizálja a napenergia gyűjtését, ugyanakkor minimalizálja az energiafelhasználást.

A 17 millió dolláros Powerhouse Telemark kialakítása helyspecifikus. A norvég nevén Brattørkaia erőmű Trondheimben, Norvégiában található. A 6 500 m2 alapterületű, 11 emeletes irodaház előcsarnokot, irodákat, tornatermet, étkezőt és növényekkel körülvett tetőteraszt foglal magában. A 18 000 m2-es irodaház a kikötő mellett helyezkedik el, és az épület hátsó végén található gyalogos hídon keresztül közvetlenül kapcsolódik a Trondheim központi pályaudvarához.

A Powerhouse Telemark átlagosan több mint kétszer annyi villamosenergiát termel, mint a működéséhez felhasznált napi fogyasztása, így megújuló energiát szolgáltat a szomszédos épületek ellátására is, továbbá elektromos buszoknak, autóknak és a hajók számára is egy helyi mikrohálózaton keresztül.

A projekt célja, hogy maximalizálja az épület által termelt tiszta energiamennyiségét, minimalizálja az épület üzemeltetéséhez szükséges energiát, és kellemes teret szolgáljon bérlőinek és a lakosságnak. Az épület helyszínét gondosan választották ki. A projekt ferde, ötszögletű tetejére és a homlokzat felső részére csaknem 3 000 m2 napelemet telepítettek. Egy év alatt a napelemek serege körülbelül 500 000 kWh-t termel. Az épületbe elegendő hely van az energia tárolására, lehetővé téve a többlet energia tárolását a nyári hónapokban, amikor hét ágra süt a nap.

Az épület rendkívül energiahatékony, és számos környezetbarát technológiát működtet, melyekkel radikálisan csökkenthető a napi energiafelhasználás. Az épület kiváló hőszigeteléssel bír, tovább csökkentve ezáltal a napi energiafelhasználást. De találkozhatunk egyéb hővisszanyerő megoldásokkal, mint a szürkevíz újrahasznosításával is.

Ez a projekt bizonyítja, hogy az energiapozitív épületek kereskedelmi szempontból is megtérülhetnek. A Powerhouse az Entra, a Skanska, a ZERO, a Snøhetta és az Asplan Viak ipari partnerek kutatási, tervezési és mérnöki együttműködésének hatékonyságát dicséri.

Forrás: Inhabitat

A Snøhetta egyik vezetője, Patrick Lüth is jön az idei XVII. Nemzetközi Építészkongresszusra. Jelentkezés, program itt. (a szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások