épületek Antoni Gaudi bazilikaépítés Sagrada Familia

A világ legnagyobb bazilikája 2026-ra készül el


Java | 2013.10.21
A Sagrada Família vagy katalán nyelven a hivatalos neve: „Temple Expiatori de la Sagrada Família”, vagyis a „Szent Család engesztelő temploma” Barcelona városában, Katalóniában, Spanyolországban található. Antoni Gaudí építész méltán világhírű mesterműve a világ leghatalmasabb, pompázatos bazilikájává emelkedik 2026-ra, a befejezés évére.

Rövid történet

A templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered. A nevezetes José María y Bocabella olyan bazilikát szeretett volna, amelyben a szabad vallásgyakorlás jegyében a gazdagok és szegények egyaránt imádkozhatnak. Alapítványa vásárolt egy 2 hektáros területet a város egyik akkori szegénynegyedében, amit ma a templomról La Sagrada Família negyednek hívnak. Az épület alapjait Francesc Paula de Villar tervezte, majd összeveszett az építtetőkkel, akik a munkával ezután Joan Martorellt, Barcelona egyházmegyei főépítészét keresték meg. Az első követ 1882-ben, Szent József napján helyezték el (Szent Józsefet az első vatikáni zsinat nyilvánította az egyetemes anyaszentegyház patrónusává). 1883-ban Antoni Gaudi vette át a templomépítési munkálatokat, melyet élete főművének tekintett. Gaudí bekapcsolódásával az eredetileg neogótikusnak tervezett templom építése egészen más irányt vett. Alkotói tevékenységének jelentős részét (43 évet) ennek a templomnak felépítésére áldozta, ebből az utolsó 15 évben már csak és kizárólag ennek a templomnak a munkálataira koncentrált. A spanyol polgárháborúban lerombolták a félkész épület egy részét, Antoni Gaudí makettjeit, sőt műhelyét is. A maratoni építkezés még ma is tart. Ez részben a feladat bonyolultságának, másrészt a finanszírozási nehézségeknek köszönhető. Kizárólag a belépőjegyek árai fordíthatók ugyanis építkezésre. 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte a templomot és meg is szentelte. Az építtetők 2026-ra vállalják a világ legnagyobb bazilikájának befejezését.

A bazilika

Az épület az organikus építészet mintapéldánya, melynél legkarakterisztikusabban a szecesszió jegyei lelhetők fel, de kubista irányvonalakkal is találkozhatunk. Alaprajza kereszt alakú. Öthajós; főhajója délre mutat, és hossza az apszistól az északi végig 90 méter. 45 méter széles; ebből a főhajó 15 méter, az oldalhajók egyenként 7,5 méter. A rövidebb, három hajós kereszthajó 60 méteres hosszt és 30 méteres szélességet ér el: fő kereszthajó 15 méter, mellékhajók 7,5 méteresek. Majdnem az egész templomot körülöleli egy oszlopos folyosó. Tartalmaz a bazilika egy kápolnát, amelyet Szűz Mária mennybevételének tiszteletére szenteltek.
Belsejében sok a bonyolult mintázat, mint a spirális, homokvárra emlékeztető tornyok, amelyek tetejét a kubizmus által ihletett mértani alakzatok díszítik.

A híres tornyok

Gaudí nagy függőleges álló templomot tervezett, hogy látható legyen a város bármelyik pontjáról és magasodjék a többi épület fölé. A Sagrada Familiát 18 toronnyal tervezte , amelyek közül 12 az apostolok, 4 az evangélisták tiszteletére készült; a fennmaradó két torony Jézus és Szűz Mária tiszteletét jeleníti meg. A tornyok különböző magasságúak: például a külső Születés tornyai 98 méteresek, a középső Szenvedés tornyai 107 méteresek. Az apostolok tornyainak alakja találóan püspöki pásztorbotra emlékeztet. Hosszú, függőleges rések díszítik valamennyit. A színes, filigrán megmunkált toronysisakok az illető apostol, mint védőszent nevét viseli egy arany kereszten. Néhány tornyot keskeny kőhidak kötnek össze.
A bazilika fő tornya a Jézus torony, amely a tervek szerint az összes többi fölé emelkedik majd. 170 méteres magasságával magasabb lesz a jelenlegi legmagasabb templomtoronynál, az ulmi székesegyház tornyánál. Ezt a magasságot úgy választották meg, hogy messziről is látni lehessen, de ne emelkedjen a környező hegyek fölé, mert az ember műve sose magasodjon Isten műve fölé.
A templom 2006-ban lett Spanyolország leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága,a több mint 2 370 000 belépőjegy eladásával, ezzel megelőzte a madridi Pradót és a granadai Alhambrát.

A jelenlegi állapot és a tervezett állapot animációja:


Forrás:www.erdekesvilag.hu
www.wikipedia.hu

(2 évvel) korábbi cikkünk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások