hír épületek

A világhírű Olivier Crossete kartonépítészete a Szabadság téren


Java | 2019.10.15

Olivier Grossetete nemzetközi hírű művész keze nyomát, azaz híres épületek monumentális kartonépületeit öt kontinens városaiban építette már fel. Magyarországi bemutatkozására a Szabadság téren kerül sor, ahol a Halászbástya gigantikus, látványos kartonmásolata épült fel a helyi lakók közreműködésével.

Olivier Grossetete francia alkotó, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége a Halászbástya monumentális kartonmását építi fel a városlakók segítségével Budapesten a Szabadság téren. Szombaton tíz órától a Szabadság téren az arra járók szemtanúi és akár aktív részvevői is lehettek a több száz kartonalkatrészből összeálló épület létrehozásának.

Olivier Grossetete nemzetközi hírű, Marseille-ben élő művész hitvallása a kartonépítészetéről: "A legtöbb művész ragaszkodik alkotásához, de engem mindig sokkal inkább az motivált, hogy részese lehetek egy folyamatnak, melynek során több száz ember együtt dolgozik valamin: akár a kartonépületek felépítéséről, akár a szétszedésükről van szó".

A híres épületek minden egyes részletére a gyors összeállítással hívja fel a figyelmet. A középületek mellett épített már templomot, tornyot, mesebeli kastélyt, sőt, hidat is kartonból. Ez utóbbit Avignonban hozta létre, s magát a hidat óriási léggömb repítette a folyó fölé. Az építészeti happening óriási sikert aratott.

A szabadság téri Halászbástya 2019. november 19-ig látható.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Forrás: PestPilis

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások