hír tervek cikk csavart torony Melbourne UNStudio

A zöld építészet ikonjává válhat Ausztrália legmagasabb, csavart felhőkarcolója


Java | 2018.08.22
Eljött a zöld tornyok világa. A holland UNStudio győztes terve merészen alkalmazza a növények jótékony, környezetkímélő, atmoszférateremtő hatását építészeti elemként a magasban. Az építés helyszíne Melbourne kulturális negyede, a SouthBank városrész.

Két csavart toronyformából álló felhőkarcoló kap helyet egy teraszok és lépcsősorok alkotta pódiumon. A tornyok egymásra tekintő belső homlokzatai is szinte összeolvadva egy zöld gerincet alkotnak majd. Egy olyan multifunkcionális komplexumról beszélünk, amelyben a szabadidő eltöltésének, a kiskereskedelemnek a terei, irodák, hotel és kiállítóterek is megférnek egymás mellett. A terv különlegessége, hogy kulturális platformot képez, hiszen a környék igazi művészeti paradicsom. „Mivel Melbourne Ausztrália kulturális fővárosa, különösen fontos, hogy a vertikális torony méltóképpen prezentálja, népszerűsítse, a világ elé tárja az itteni művészet sokszínűségét és kultúráját. A hangulatos, zöld teraszok platformokat kínálnak az ideiglenes előadások, installációk és egyéb kiállítások számára” – magyarázzák az építészek.

A vertikális városi táj különböző szegmensei fedezhetők fel, ahogy felfelé haladunk az épületben. Az alsó és középső szinteken kisebb cserjeültetvényekkel találkozunk, míg a felső szinteken faültetvényeket fedezhetünk majd fel. A vegetáció megkoronázásaként pedig a jövő kertjei néven dús, zöld növényzet fedi az épületek tetejét is, mondhatni, zöldbe burkolódzik a felhőkarcoló. Az ültetvények jótékonyan elnyelik a zajt, tisztítják a levegőt, s az itteni magas eukaliptuszfák megkönnyítik a fény terjedését, míg az erdei páfrányok meleg nyári napokon is hűvös légkört biztosítanak.
A pódiumépület fölött a tornyokban található irodák igazán rugalmas térszerkezetet kínálnak, miközben különleges zöld építészeti elemként a nyitott erkélyek és a kertek jelenthetik a munkatársak számára a kellemes találkozási pontokat. A szállodai és lakószobák teraszairól is gyönyörű kertek látványa tárul majd fel a lakók legnagyobb örömére.

Képek: UNStudio
Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások