cikk

Ablaktrendek: napfény és panoráma


d.adel | 2022.12.23

Megfelelő műszaki minőség nagy üvegfelületekkel, kortárs dizájn elvekhez igazítva, a vízparttól a hegyoldalig, családitól a társasházakig – eltérő célokra, eltérő környezetben, eltérő stílusban. Ezúttal az ablakkeret az a közös pont, ami „keretbe” foglalja mindezt.

A napjainkban keresett keskeny ablakkereteknek ugyanúgy eleget kell tenniük azoknak a műszaki tartalommal szembeni igényeknek (betörés elleni védelemnek, a hő- vagy zajszigetelési, az okosotthon-kompatibilitásra irányuló igények), mint korábban alkalmazott standardnak mondható társaiknak. Nézzük három példán keresztül, milyen megoldási lehetőségeket nyújt ezen a téren a vezető német műanyag ablakgyártó a Gealan, kifejezetten az egyre népszerűbb, keskeny keretű ablakok körében!

 

Széles panoráma a természetre

A Martin Čomor által tervezett, építésű elegáns megjelenésű pozsonyi villaépület a szlovák főváros egy domboldalán, mégis csupán karnyújtásnyira épült a vártól és a parlamenttől. A széles dunai panorámás telek, 14 méteres szintkülönbségével valódi privát környezetet biztosít.

Az épületet szögletes vonalvezetéssel tervezték, az azt körülvevő természeti kép hangulatához igazodva. Ehhez a látványhoz igazodik a szinte láthatatlan, keskeny keretekbe foglalt nyílszárók sora is, amelyek a pazar kilátást kínálják. A Gealan-Kubus® profil-, és a gyártó S 9000-es tolóajtó rendszere a metálezüst akriltechnológiás színezéssel tökéletesen illeszkedik az épületre és környezetére jellemző földszínekhez. A Gealan-Acrylcolor® felületkezelésnek köszönhetően a műanyag ablakkeretek hosszabb élettartamúak lesznek, ellenállóbbak az időjárással szemben, és ami a hétköznapi életben igazán hasznos: kevesebb karbantartást és takarítást igényelnek.

 

Napfényt a társasházakba is

A németországi Kassel, Vorderer Westen negyedének „zöld folyósóján” – tehát egy hangulatos zöldövezeti részen – található társasház a modern életforma elemeit ötvözi a kényelemmel. Ehhez illően a GWH Bauprojekte GmbH a lehető legtöbb fény biztosítása érdekében választotta ki a nyílászárókat, amelyhez ugyancsak a Gealan-Kubus® kvarcszürke akrilszínezett rendszerével dolgoztak. A lakóépület fehér homlokzatát végig borító hatalmas ablakok már előre éreztetik, hogy az ingatlanban fényes terekre számíthatunk. A város ezen zöldövezeti részén égbenyúló épületben 2-4 szobás lakások vannak, melyekben a lakók városi, mégis minőségi körülményeket élvezhetnek. Az társasház további különlegessége, hogy szinten belül rugalmas alakíthatósággal tervezték meg: a lakások, illetve azok helyiségei problémamentesen egybenyithatók, vagy leválaszthatók egymástól.

 

Vízparti kilátás

A hollandiai Sneek városában, közvetlenül a Zwette folyó partján álló családi házhoz választott nyílászárók is hozzájárulnak az épület elegáns megjelenéséhez. A középkorban a „víz kapujának” is nevezett folyókanyarulat zárta el a várost a támadások veszélyeitől, az óvárosi rész pedig a mai napig megközelíthető vízi úton is. Ugyanakkor napjainkban számos vízi sportolási lehetőségnek ad teret a környék. A folyó mellett, az egyik saroktelken épült fel az a nyers tégla- és faburkolatú lakóház, amely küllemében is tökéletesen ötvözi a modern és a hagyományos fríz építészet jegyeit. A Heeren 3 Architecten építésziroda tervezésében a Gealan-Kubus® mélyfekete akrilszínezésű és az S 9000-es emelő-, tolóajtó rendszere egyesek szerint látványos, mások szerint éppen a látványba simuló megjelenésű.  A földig érő, nagy üvegfelületű ablakokkal az építészek hatásos kompozíciót hoztak létre, amelyek műszaki megoldásainak köszönhetően a vízparti időjárási hatásokkal szembeni hatékonyság se megkérdőjelezhető.

 

Elérhető innovációk, hétköznapok igényekre szabva

Az innovációiról ismert német profilgyártó palettáján az elegáns, egyenes vonalvezetésű és nagy üvegfelület befogadására és megtartására alkalmas profilrendszer, a GEALAN- KUBUS® azonban csak egy látványos megoldások sorában. A profilrendszerek IKD® habtechnológiás gyári szigeteléssel készülnek, amelyek növelik a keretek hőszigetelési értékeit és hozzájárulnak az épületek optimális szintű energiaháztartásához. A Gealan keretrendszereket merev középgáttal készítik, amivel hatékonyan ellenállnak a betöréseknek, felfeszítéseknek, tekintve, hogy a tokból nem billen ki az ablakszárny.

Az időtállóság érdekében pedig ott van az innovatív akrilszínezési Gealan-Acrylcolor® felületkezelő technológia, amellyel egy portaszító, karc- és időjárás álló, továbbá hosszabb távon színtartó réteget kapnak a keretek.

Bővebben a Gealan elegáns, ugyanakkor hatékony műszaki megoldásairól itt olvashat.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások