pestimonika | 2011.01.12
Azoknak a diákoknak a számára, akik az egész napjukat az iskolában töltik, a napközi a „második otthon” funkcióját tölti be, ezért is döntöttek úgy az építészek, hogy nem a meglévő épület bővítéseként, hanem egy teljesen új épületként hozzák létre. Ez a megoldás épületenergetikai szempontból is nagyon kedvező eredményt hozott.
A Drei Architekten építésziroda (Haag, Haffner, Stroheker) által tervezett napközi fával burkolt kubusa a Friedrich Eugens Gimnázium hosszan elnyúló téglaépületével szemben helyezkedik el. Ahogy a helyszínrajzról is leolvasható, a kis szögben elforgatott elhelyezése nem az 50-es évekből származó, műemlékvédelem alatt álló meglévő épület geometriáját követi, hanem az udvar kialakításával van összhangban. Két udvarrész közé van beékelve, a felső az első emelet szintjén, az alsó a földszinttel egy magasságban helyezkedik el.
A belső térben a funkciókat három szinten osztották szét, az étkezés a földszinten zajlik, az első emelet a pihenésé, a második emelet a tanulásé. Az egyes szinteket egy szabadon vezetett lépcső és egy akadálymentes felvonó köti össze.
A teherhordó falak, pillérek és a födémek vasbetonból készültek. A falak külső hőszigetelését a burkolat vízszintes lamellái takarják. Az északi és a déli oldalon zártnak tűnik a homlokzat, de a falamellák mögött valójában itt is vannak keskeny szalagablakok, amelyek a tanulóhelyeket megvilágítják. Kelet és nyugat felé az épület a szinteken átnyúló üvegezésekkel nyílik meg az udvarok felé.
A belső terekben a betonfalakat és –födémeket látszóbetonként kivitelezték, a mennyezeten helyenként akusztikus álmennyezet van. A visszafogott szürkés árnyalatokkal kontrasztban áll a padlók piros linóleum burkolata. A lépcső sötét szalagként vonul végig az épületen, a lépcsőfokok sötétre színezett betonból készültek, az acélrészek antracit színűek. A bútorozás is ezt az antracit és fekete színvilágot követi.
A ház a német épületenergetikai követelményeknél húsz százalékkal jobb teljesítményt mutat, így az alacsony energiafelhasználású épületek kategóriájába sorolható. Az energiatakarékosság nagyrészt az épületformának köszönhető. Természetes árnyékolást a környező fák adnak . A terek tájolása, valamint az ablakok formája és kiosztása által a természetes fény jól hasznosul, ugyanakkor az épület védett a napsütéstől és a túlmelegedéstől. A hőszigetelés 14 cm ásványgyapot, a ház télen távfűtéssel üzemel. A fenntarthatóságot az anyaghasználat – látszóbeton, fa, linóleum – is szolgálja. Ezeknek az anyagoknak a robosztus és időtlen jellege összhangban áll az épület hosszútávú és fenntartható használatával.

További információ:
www.drei-architekten.de
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások