Lekics Gábor | 2015.06.22
A szomszédos Szlovénia észak-nyugati régiójában, az Alpok lábainál fekszik a Bohinj körzet. Itt talált rá egy vállalkozó család arra a régi pajtaépületre, amelyet ötletesen felújítva otthonukká varázsoltak.

A szlovén vidéki építészetet a különféle stílusjegyek sokszínűsége jellemzi. Jó példát jelentenek erre a parasztházak, pajták és mezőgazdasági épületek. Sajnos azonban sokszor hagyják tönkremenni a használaton kívüli öreg épületeket, majd lebontva azokat újat építenek a helyükre. Így azonban folyamatosan szegényedik a népi építészet vidéki kincsestára. A szlovén vidéki építészet jellemzője az egyszerű, könnyen elérhető építőanyagok, illetve a hagyományos stílusjegyek használata.

A tervezési feladat egy öreg pajta loft lakássá történő alakítását foglalta magába, az eredeti külső megtartása mellett. Az épület földszinti része eredetileg istállóként funkcionált, míg az emeleten a terményeket és a gazdálkodási eszközöket raktározták.

Egy földes rámpa vezet a régi istállótérbe, mely eredeti formájában lett megtartva, mint főbejárat. A bejárat mellett volt egy külső tárolótér is, mely egy csodálatos alpesi kilátást biztosító terasszá alakult. Minden eredeti külső homlokzati elem, úgy mint a deszkaborítás és a palafedés háborítatlan maradt, csupán az új nyílások miatti áttörések és a teraszról nyíló új bejárat változtatták meg az épület külső megjelenését.

A meglévő fa tartószerkezeti elemek határozták meg a nappali, étkező és a pihenő helyiségek elhelyezését. A kiszolgáló helyiségek – úgy mint a gardrób, fürdőszoba, szauna és a konyha – a galériaszint alatti tömegben kerültek elhelyezésre. A belső térben a szerkezeti elemekhez illeszkedően lucfenyő borítást kaptak a falak, a padló és a további burkolatok. A galériaszint kubusa függőleges lécborítást kapott, mely a galériára vezető lépcső korlátjául is szolgál. A vendégszoba a galériaszinten, a külső terasz fölött lett kialakítva.

Helyszín: Bohinj körzet, Szlovénia
Alapterület: 120 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: OFIS Architects
Tervezők: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Michele Albonetti, Maria Della Mea, Tomaž Cirkvencic, Pawel Nikkiel, Gözde Okyay, Maria Rosaria Ritonnaro, Ralea Toma Ioan Catalin, Grega Valencic, Vlad Popa, Tanja Veselic, Jade Manbodh, Roberta Costa
Szerkezettervezés: Projecta
Statika: MM-term
Épületvillamosság: ES
Világítás: Arcadia lightwear

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Tomaz Gregoric, Courtesy of OFIS Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások