Timon | 2012.09.28
Zelnik István Délkelet-Ázsia Aranymúzeumában, a múzeum megnyitásának egyéves évfordulóján az aranykiállításon maga a tulajdonos kalauzolta végig az előre regisztrált, korlátozott létszámú látogatót.

60 ezer darabos gyűjteményének értékes arany, ezüst, réz és elefántcsont tárgyai válogatott és időnként változó kiállítása Délkelet-Ázsia 11 államából, a buddhista és hinduista kultúra és civilizáció emlékei két szint tíz termének tárlóiban láthatók. Az Aranymúzeum Budapesten, az Andrássy út 110 szám alatt 2011. szeptember 21-én nyitotta meg kapuit a világhírű aranymaszkok kiállítással egy eklektikus villában, annak korszerű átalakításával, hozzáépített – stílszerűen aranyszínű sodronyhálóval burkolt – toldalék üvegdoboz lépcsőházzal. A telken hátul az alsó szinti Sövény Aladár teaházhoz teraszosan kiképzett egzotikus trópusi kert tartozik vízmedencével, vízeséssel. Az épület legfelső szintjén a tulajdonos által alapított Délkelet-Ázsiai Művészeti Kutató Központ működik.

Az évfordulós rendezvények első eseménye Dr. Zelnik István előadása volt a trópusi kertben a Seuso kincsekről. Bejelentette, hogy aranygyűjteménye egy részének értékesítéséből befolyó összeget szeretné a kincsek megvételére fordítani, s az Andrássy úton egy másik villában létrehozandó Seuso Múzeumban bemutatni. Szándékának komolyságát azzal támasztotta alá, hogy egy 50 darabból álló, korábban magyar nemesi tulajdonban lévő későrómai ezüst leletegyüttest már meg is vásárolt, s ezekből három fibulát, továbbá két gyűrűt a helyszínen bemutatott. Ezeket a tárgyakat a Seuso ezüsttálakkal együtt kívánja majd a múzeumban kiállítani. Magyar ember lévén, a Magyarországon fellelt Seuso kincseket hazájának akarja megszerezni, mint ahogy egyedülálló aranygyűjteményét is itt tette közkincssé. Az eseménysort thai és indonéz táncbemutatók, valamint Vámosi Nagy Zsuzsa Prima-díjas fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész kamarakoncertje követte.

A másik aranyos kiállítás megnyitójára időben és térben az elsőhöz nagyon közel, 2012. szeptember 23-án a Benczúr utca egyik tipikus pesti bérházának belső udvarán került sor. Tízéves szőke Marci unokám aranyos képeit édesanyja és mentora, Kinga leányom állította ki az udvar fatörzsei közé feszített zsinegre felcsiptetve, összesen 43 grafikát, az utóbbi egy év terméséből. Marci 4.-es, nagyon szeret rajzolni akár ceruzával vagy színes ceruzával, de leginkább filctollal főleg autókat, Forma 1-es versenykocsikat, kamionokat, kanalas kotrókat, vonatokat, hajókat, repülőket, de madarakat is. A kiállítás megnyitón két széktámlára kihúzott vörös szalagot két unokaöccsével maga az alkotó vágta el kisollóval, két pöttöm unokahuga jelenlétében. Marci munkáiból hármat mutatok be: egy terepszínű lakókocsit, amely távolról inkább nyomtatott áramkörre emlékeztet; egy ekhós szekeret, amely beszkennelve úgy néz ki, mintha nem is egy tízéves gyerek rajzolta volna; végül egy kéttornyú templomot, ahová szüleivel 18 órára mentek, ezt mutatja a toronyóra. A bérház földszinti udvari szárnyának tetőtér-beépítésére jó egy évtizeddel ezelőtt, amikor lányomék megvették, én készítettem a tervét.

Mindkét aranyos kiállítás, amelyen feleségemmel vettem részt, emlékezetes volt számunkra.

Az Aranymúzeumról szóló korábbi cikk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások