hír épületek cikk fejlesztés Firka Építész Studió multifunkcionális csarnok piac rendezvényközpont új építés Újpest

Átadták Újpest hatszintes vegyes funkciójú vásárcsarnokának piaci részlegét

Tervező: Bun Zoltán PhD (Firka Építész Stúdió)


Java | 2018.08.29
A hatszintes, több mint nettó 17 000 négyzetméteres épület teljesen átformálja a környék építészeti szövetét: a régi csarnokok helyén levegős közteret alakítanak ki, egy tér fölött végigfutó emelt promenáddal. A Firka Építész Stúdió tervei alapján épült csarnok nem a régi piac helyén, hanem a korábbi plébánia, kultúrház és óvoda telkén található.

Az elmúlt harminc év legnagyobb újpesti beruházásaként üdvözölhető a felépült hatszintes központ, amely hatalmas üveg felületeivel igazi színfoltjává vált Újpestnek. A vegyes funkciójú csarnoképületben a klimatizált piac két szintet foglal el, a legfelső két emeleten pedig egy kulturális és közösségi központot hoztak létre. Alul két szinten parkoló található, ami az áruellátást, a rendezvénytér kiszolgálását és a vendéggépkocsik tárolását szolgálja.

A földszint klasszikus piaci tér hosszú asztalaival és bolthelyiségekkel a szélén. Az első emeleten folytatódnak a boltok. Ezen a szinten ér véget a piac, és egy üvegfallal elválasztva kezdődik a rendezvényszint tágas fogadótere. A látványos előcsarnok az első szintre befutó promenádról is megközelíthető (lesz majd). A második emelethez egy tágas, részben kertesített terasz tartozik. Innen remek panoráma tárul majd a főtérre, a templomra és a városházára. A rendezvénytérben egy színházi és koncerttermi funkciókat ellátó nagyteremmel (1 250 álló- és 521 ülőhellyel), illetve kistermekkel (240 fő részére) találkozhatunk. A rendezvényterem mobilitásának köszönhetően igazán nyerő a maga nemében, ugyanis a hátsó lelátó a fala tolható és a középső széksorok süllyesztéke megszüntethető. Vagyis, ha szeretnék, végig lejtős nézőteret alakíthatnak ki egy derékig érő színpaddal a végén, de ha táncház megrendezéséről lenne szó, akkor az egész termet a színpaddal hozhatják egy szintbe.

A rendezvényszint természetesen nem csak a promenádról érhető el, hanem panorámaliftekkel és lépcsőkön át közvetlenül az utca és a garázs szintjéről is. A zöld technológia jegyében az épület energiatakarékos szellőző- és fűtő-hűtő rendszert, LED-es világítást, szürkevíz-hálózatot, a nagy üvegfelület pedig automatikus árnyékolást kapott. Az épület szennyvízhőből származó energiát használ a fűtéshez és a hűtéshez.

A piac augusztus 24-én nyitott meg, az UP rendezvénytér szeptember elsején tárja ki kapuit.

Wintermantel Zsolt kerületi polgármester a vásárcsarnokkal kapcsolatban korábban elmondta: új korszak kezdődött Újpest életében.

„Közös erővel és akarattal együtt nyithatjuk ezt a fejezetet, és együtt őrizhetjük az újpesti piac hagyományait, ezúttal már egy városunkhoz méltó helyen.”

A kezdőképen Hajdú József fotója látható.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások