Java | 2018.01.18
2017-ben több műemlék-rekonstrukció fejeződött be, például a kívül-belül megújult régi zugligeti villamos-végállomás. A II. kerületben a Klebelsberg-kastély felújításának végére is pont került, sikerült korhűen, az egykori tulajdonoshoz méltó módon megvalósítani. A lista pedig tovább folytatódik.
Megnyitotta kapuit az újjáéledt Hild-villa a Budakeszi úton: a Magyar Művészeti Akadémia kutatói bázisa működik itt. Nem messze tőle, a Hűvösvölgyi úton tavasszal adták át a felújított Pannónia Stúdiót, az egykori Pannónia Filmstúdió revitalizált épületét. Bár a szocreál stílus megítélése megosztja az embereket, ez az épület a felújítás után a környékhez méltó, elegáns hellyé vált. Megújult 2017 végén a Millenáris Park Marczibányi tér felé eső része is. A 300 millió forintos keretet új kerti bútorokra, padokra fordították, illetve megújították a pázsitot, a fákat, kitisztították a tavat. A Margit körút felé eső részen a munkálatok tovább folytatódnak idén. 2017-ben eltűnt a Rózsadombról a néhai SZOT-szálló betonvázának egyik fele – így látványa már kevésbé nyomasztó, de legjobb volna, ha az egészet elbontanák. A domb lábánál eredeti fényét nyerte vissza az úszó-világbajnokságra a Császár–Komjádi Sportuszoda.
 
A következő projektek még folyamatban vannak 2018-ban:
 
Átadás előtt van az Ybl Miklós egykori Budai Takarékpénztárának foghíjtelkén épülő új szálloda az Alagút mellett, a Clark Ádám téren, tervezője Anthony Gall. A város lakói némiképp megnyugodhattak, ugyanis a modern homlokzat tisztelettel viszonyul e kiemelt történeti környezethez.
A 2017-re tervezett, de idén tavaszra átcsúszott Gül Baba türbéje is hamarosan elkészül Mányai István tervei alapján. Ez az egyik legromantikusabb budai helyszín. A másik törökkori emlék, a Király Fürdő rekonstrukciója 2018-ban indul.
 
A budai várban a Hauszmann Terv keretében gőzerővel zajlik a Szent György tér környékének újrafogalmazása: épül a lovarda és a Főőrségi épület, majdnem kész a Stöckl-lépcső, és megkezdték a Karakas pasa tornyának felújítását is. A tér másik felén már végéhez közeledik a régi karmelita kolostor felújítása, átalakítása és a Miniszterelnökség új irodaépülete is áll már. Hamarosan befejeződhetnek a vár szívében az Óvárosházához kapcsolódó, tavaly már megkezdett rekonstrukciós munkák. Továbbá idén talán élettel telik majd a közeli Lónyay-villa is, amely eredetileg szintén Ybl Miklós tervei alapján épült. Idén a Várkert Bazár felújításának utolsó eleme, a Várkert Casino (az egykori Ybl Vízház) is megszépül.
 
A budai utazóközönség naponta láthatja a Széll Kálmán tér melletti Postapalota rekonstrukciós munkáinak alakulását is: néhol már előbukkan a megszépülő homlokzat egy-egy részlete, s már a belső térben folynak a munkálatok. Reméljük, hogy még idén felmehetünk Sándy Gyula szép épületének tornyába. Napról napra szebb a magánberuházásban megújuló budai Lövőház épülete is, amely idén nyáron a tervek szerint megnyitja kapuit a látogatók előtt. Persze a környék akkor lesz igazán nagyszerű, ha megvalósul egy egybefüggő park és kulturális negyed a Margit körúttól a Lövőházig.
 
A következő projektek 2018-ban indulnak:
 
Az egyik legjobban várt budai építkezés a II. kerületi, máriaremetei uszoda megvalósítása, a helybéliek legnagyobb örömére (Szintén épül Gazdagréten uszoda – a szerk.). A dél-budai közlekedésfejlesztés célja, hogy megteremtse az összeköttetést az Etele téri végállomás térségében a MÁV Kelenföldi pályaudvar, a Volán pályaudvar, a 4-es metró végállomása, a BKV buszpályaudvar, valamint a 19-es (fonódó) és a 49-es villamosok végállomása és az 1-es villamos között. Így az Etele téri intermodális csomópont összekapcsolja a kelenföldi és a dél-pesti városrészt, lehetővé téve az agglomerációból érkezők számára a gyorsabb eljutást a város különböző pontjaira. A vonal fejlesztése egyúttal a város egyik legnagyobb lakótelepét is érinti.
 
Végezetül pedig következzék néhány megjegyzés, javaslat. Örömmel vennénk, ha tovább haladna a Lukács Gyógyfürdő rekonstrukciója, vagy megújulna a Citadella környéke. Végleges döntés vár idén a Kopaszi-gát és a Feneketlen-tó területén tervezett beruházások körüli vitákra. Sajnálatos módon máris az amortizáció jelei mutatkoznak a pár éve átadott Széll Kálmán téren és a Várkert Bazárnál is, amelyek sürgős beavatkozásért kiáltanak.
 
Forrás: Pestbuda.hu
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások