hír pályázat tervek

Az Archikon terve alapján épülhet meg a Károli Egyetem új campusa


Ware-Nagy Orsolya | 2024.07.11

Az Archikon Kft. terve alapján valósulhat meg a Károli Gáspár Református Egyetem új Campusa Ferencváros szívében, ami körülöleli majd a Markusovszky teret. Az új Campuson közel 2500 hallgató folytathatja tanulmányait, de  számos létesítménye a helyi lakosok számára is nyitott lesz. 

A tervpályázatra 42 építésziroda jelentkezett. A győztes terv szakmai és esztétikai szempontból is kiemelkedett. Ennek köszönhetően nemcsak globális, hanem lokális értelemben is integrálja a Károli Gáspár Református Egyetemet. Megőrzi a helyi építészet és ipartörténetben fontos szerepet játszott, ráadásul Molnár Ferenc által a Pál utcai fiúkban halhatatlanná tett Dohánygyár eredeti szerkezetét. 

A park belső része és az Üllői út felé nyitott a homlokzat, az árkádok és a környezetalakítás is erősítik a kapcsolatot. A felépülő modern épület, messze kielégíti a legfontosabb építészeti, urbanisztikai elvárásokat, a belváros szövetébe simulva, a meglévő épületek, illetve a környék történeti, kulturális és építészi hagyományaihoz illeszkedve valósítja meg az integrációt, ad otthont az identitás számára, és reményeink szerint a református felsőoktatás zászlóshajójává válik. 

A bizottságban a Magyarországi Református Egyház és a szakma képviselői mellett társelnökként részt vett, Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Erő Zoltán budapesti főépítész is.   

Forrás: Lánszki Regő facebook-oldala

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások