hír exkluzív díj épületek finn építészet Finnország irodaház Finlandia építészeti díj

Az épített környezet új irodaháza Helsinkiben

Helsingin Kaupunkiympäristötalo


Timaffy | 2022.01.24

A Helsingin Kaupunkiympäristötalo (Helsinki Épített Környezet Háza) a finn főváros Verkkosaari kerületében épült fel. Az irodaház egy fedél alá hozta össze a város összes épített környezeti hatóságát és közszolgáltatását. Helsinki városa tervei szerint az épület tükrözi ambiciózus környezetvédelmi, hatékonysági és munkakörnyezeti céljait.

A több mint 40 ezer négyzetméteren elterülő irodaépület hét föld feletti és egy föld alatti szintből áll. Az épületben 1500 alkalmazott dolgozik, összesen mintegy 1100 munkaállomás, 75 autó-parkolóhely és 590 kerékpár-parkolóhely van benne. 

Az irodaházat a Finlandia Építészeti díj, az Arkkitehtuurin Finlandia-Palkinto 2021-es egyik jelöltjének választották ki. 
Erről szóló írásunk: Finlandia Építészeti díj 2021

A Lahdelma & Mahlamäki építésziroda által tervezett épület a tervezési kultúra változását is illusztrálja. A környéken főleg irodaházak és ipari létesítmények találhatók. Sok a hagyományos, téglaburkolatos épület, így az egységes megjelenés érdekében itt is a tégla lett a főszereplő. Az épületen kívül és belül is ez a falak jellemző burkolóanyaga, az irodaház így lett egyszerre archaikus és modern. Az épületet nagy árkádok és oszlopos folyosók jellemzik. 
Emellett a szokásosnál nagyobb belmagasságú tereket alakítottak ki, hogy a természetes fény bejusson az épület mélyére is. Magas terek kötik össze az emeleteket az egész irodaépületben. 

Az irodaház és a környéke madártávlatból

Az irodaház közel nulla energiaigényű épület lett. Az egyik legfontosabb cél az volt, hogy az épület hosszú élettartamú legyen. Az épület tömbökre tagolódik, így szükség esetén nagyobb változtatás nélkül több munkatárs befogadására is alkalmassá tehető. A különböző hivatali egységek a jelenlegi használat mellett is elfoglalhatnak több helyet, vagy szükség esetén csökkenthetik a munkaterületüket.
Minden modern megoldást a BREEAM magas szintjének elérése érdekében alkalmaztak. Az épület energiaszükségletének jelentős részét az épületben vagy annak közelében termelt megújuló energia fedezi. Az épületben többek között hővisszanyerős szellőztetőrendszer is működik, a napfény beáramlását pedig napellenzők szabályozzák.

Kutatási projekt folyik a zöldtetőn, ahol napelemeket is fölszereltek. Az ezek által termelt áramot többek között az épület megvilágítására használják fel. Az épületrészek között három, a dolgozók által használt kültéri teraszt alakítottak ki, mindegyiken pavilonokat helyeztek el, amelyek védenek az időjárás viszontagságaitól. Ezek egyben részei az épület megjelenésének, és változatosságot hoznak a téglaborítás adta hangulatba.

A SAFA az építészeket és az épületet bemutató videója

Intelligens építkezés
A kivitelező Skanska és a gépészetért felelős Ramboll építkezés alatt napi rendszerességgel használta a Tekla szoftvert adatmodellezésre, a tervezési megoldások illusztrálására, különösen az épületgépészeti tervezés és telepítés során. Az modellt többek között a kivitelezők és a megrendelő együttműködésében is hasznosították: a végfelhasználói igények megismerése során, a projekt ütemezésében, az energiahatékonyság és a károsanyag-kibocsátás kezelésében, valamint a munkabiztonság fokozásáért. A modellalapú vizualizációkat alkalmazták a helyszíni nedvesség-, tisztaság- és porkezelésben is. 

A Skanska videója az építkezésről

A projektet a Tekla BIM Awards 2020 verseny győztesének választották Finnországban és a balti országokban. A zsűri szerint a nyertes az adatmodelleket sokoldalúan és innovatív módon használták fel a projekt különböző résztvevő között, illetve a kivitelezés különböző szakaszaiban. A projekt a verseny közönségszavazásán is győzött. 

Az irodaház elnyerte a Tekla BIM Awards Finland and Baltic 2020 díjat

  • Építészek: Lahdelma & Mahlamäki Architects Ltd
  • Ilmari Lahdelma (főtervező), Teemu Seppälä (projektépítész), Minja Hildén (felelős belsőépítész)
  • Munkacsoport: Maritta Kukkonen, Minna Lahdelma, Mikko Lahti, Tomoyo Nakamura, Wija-Hang Chan, Seija Aarnio, Mia Salonen, Joona Hulmi, Panu Härmävaara
  • Kivitelező: Skanska Talonrakennus Oy
  • Gépészet: Ramboll
  • Alapterület: 40 900 m2
  • Cím: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki

Forrás: SAFA, Ramboll, Ark, Ark, Skanska

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások