hír

Az űrépítészet első lépései: luxus űrszálloda építését tervezik


Java | 2019.09.30

Az amerikai Gateway Alapítvány vezetői egy a világűrben építendő luxus űrszálloda terveivel lepték meg az érdeklődőket, melynek részletei még kidolgozásra várnak. Az alapítvány azt ígéri, hogy az előkészítő munkák október elsején kezdődnek. Az űrszálloda első összeszerelt elemeit 2025-ben vinnék a magasba, míg a hatalmas komplexum 2027-re készülne el.

Az állomás csak egy a hasonló fejlesztések sorában. Ezt megelőzően 2018 elején az amerikai székhelyű űrtechnológiai startup, az Orion Span ígéretes űrszálloda-koncepcióval lépett a nagyközönség elé. Az Aurora Állomás elnevezésű luxus űrszálloda 2022-től működne. A tervek szerint több mint háromszáz kilométer magasan állna Föld körüli pályára a négy vendéget és kétfős személyzetet befogadni képes Aurora.

A Gateway Alapítvány által közzétett látványtervek alapján közel 19 000 m2-esre tervezik a hotelt, melynek külső részeihez 24 modul csatlakozik majd. Ezekben magánlakosztályok, hotelszobák és a személyzet számára fenntartott állomások lennének.

A formából logikusan következik, hogy a fogaskerék forog, így hozva létre Tim Alatorre vezető tervező szerinti mesterséges ­gravitációt az állomáson. (Az állomás közepén nincs mesterséges gravitáció, de a fogaskerék külseje felé haladva a gravitáció érzete növekszik.) Az űrhotel Wernher von ­Braun repülőgépmérnök nevét viseli, akit a rakétatechnika úttörőjeként tisztelnek. A zseniális mérnök a náci Németország rakétafejlesztési programjában vett részt, az Egyesült Államokba költöző szakember az Apollo űrprogram meghatározó alakja lett, tíz éven át a Marshall Űrrepülési Központot vezette. A luxus űrhotel tervezésénél a fizikai alapok nem változtak, a fő különbség az azóta megjelent modern anyagokban, eljárásokban rejlenek – új fémötvözeteket, szénkompozitokat hoztak létre, robbanásszerűen fejlődik a 3D-s nyomtatás, sokkal korszerűbb rakéták állnak ma már rendelkezésre.

Kérdéses, hogy vajon a hosszabb ideig tartó alacsony gravitáció miként hat az emberi testre. Az "űrnyaralók" valószínűleg csak néhány hétig tartózkodnának a szállodában, azonban a személyzet 0,5-1 évig dolgozna a fedélzeten. Meggondolandó, hogy miközben egyre több ember a környezetbarát vakációkat keresi, az űrbe utazás olyan kaland, mely nagy mennyiségű üzemanyagot használ fel. De a tervezők állítják, az állomás a valaha volt leginkább környezetbarát szállás lesz. Mindent újrahasznosítanak, újra felhasználnak, tárolnak, átalakítanak.

Az emberek űrutaztatásában lát fantáziát mások mellett a Virgin Galactic, az újrafelhasználható űrrakétákat gyártó SpaceX társaság – ez Elon Musk érdekeltsége –, és az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos Blue Origin nevű repülőgépgyára. 

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások