csarnokdíj

B. Braun üzemi épületének bővítése


pestimonika | 2013.06.29
Csarnok Nagydíj Pályázat
Gráf Ottó, Kalácsi René, Perényi László

Pályázók neve: Gráf Ottó, Kalácsi René, Perényi László
Csarnoképület neve, funkciója: B.Braun Medical Kft.
Egészségügyi termékek gyártása – tisztatéri technológiával
Befejezés éve: 2013
Csarnoképület helye: Gyöngyös
Mely régióban pályázik: Miskolci régió – Heves megye


Gyöngyös déli kapujában, a 3-as számú főközlekedési út keleti oldalán, a városba érkezvén, környezetének egyik meghatározó építészeti elemeként érzékelhető a létesítmény.
A B.Braun cégcsoport egyike a világ vezető orvosi és egészségügyi termékeket gyártó cégeinek, amit gyártmányainak és szolgáltatásainak magas színvonala és minősége alapoz meg. A cég Magyarországon egyedülálló tisztatéri technológiával infúziós szerelékeket és a dialízishez szükséges orvosi kellékeket gyárt.
A korábban több ütemben megépült üzemi épület további bővítése volt a feladatunk. A telepítendő korszerű és racionalizált technológiák által meghatározott térrendszer létrehozásával, az 1980-as évek végén épült üzemépület adottságainak figyelembe vételével és építészeti elemei egy részének megtartásával, bemutatásával, de korunk anyaghasználati lehetőségeinek felhasználásával kellett a ránk bízott tervezési feladatot elvégeznünk. A tervezett átalakítások és bővítések részben a meglévő épületeket is érintették, illetve új csarnokszerkezetek megépítését igényelték. A megvalósítandó bővítést hagyományos vasbeton csarnokváz szerkezettel oldottuk meg, figyelembe véve a már meglévő épületek adta beépítési lehetőségeket. Igény volt, hogy egy tömbben jelenjen meg az épület, mellyel a régi és az új szakaszok egységét kívántuk kifejezni. Kifejezett célja volt a tervező csapatnak, hogy az üzemi és raktár technológia által megkövetelt szigorú kubatúra ellenére is egyedi megjelenést tudjunk kölcsönözni a csarnoknak. Ennek eszközeit részben az építészeti egységek formálásában, részben pedig az igényes anyaghasználatban találtuk meg. Az üzem szigorú tömbjét a főbejáratot adó lépcsőházi blokk hangsúlyos tömegével, de az ívei és a látványos üvegfelületei miatt mégis könnyed megformáltságával ellenpontoztuk. A homlokzati rendszernél az új építésű épületrészeken a Hoesch Planeel sávos homlokzati építőelemeket alkalmaztuk. Ez modern, raszteres megjelenést biztosít, de kellően elegáns ahhoz, hogy a BƖBraun Medical Kft. által is felvállalt és prezentált minőséget kifejezze.
A régi épületegységekből megmaradó homlokzati egységeknél új színekkel teremtettük meg az egységet, de a formavilág megtartásával tiszteletben tartottuk a korábbi építészek munkáját, az északi homlokzatot megtartottuk az őt körülölelő új struktúra részeként. Az épületen körbefut egy határozott sáv, mely vonalas kialakításával az emberi szervezet vérellátó rendszerére – „vérvonalára” - utal, amelyhez a B.Braun Medical Kft. termékei is készülnek.
Az átépítés és bővítés működő üzem közben, rövid leállásokkal valósult meg.

Az üzem korábbi nettó alapterülete: 6.152 m2
Az átépítés utáni nettó alapterülete: 15.361 m2

A munkánk során közel 30 szakági mérnök összehangolt és felelősségteljes munkájára volt szükség, hogy a létesítmény mind megformálásában, mind funkciójában biztosítsa azt a színvonalat, amit a beruházó elvárt a tervezőktől.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások