épületek tervek Ho Si Minh Vietnam Vo Trong Nghia Architects zöldépítészet

Bambusszal borított lakóházak épülhetnek Ho Si Minh városban


Lekics Gábor | 2015.12.04
A vietnámi Vo Trong Nghia irodája ismert szereplő a zöldépítészet területén. Legújabb munkájuk egy bambusszal borított magasépület-együttes terve Ho Si Minh belvárosából. A központtól 3,5 km távolságban megvalósuló Gyémánt Lótusz fantázianevű projekt 3 épülettömbben 720 család számára biztosít lakásokat 67 240 négyzetméternyi alapterületen.

Nagy, egybefüggő zöldfelületek elvétve találhatók a nagyvárosokban, különösen igaz ez Ho Si Minh városra. Ezen hiány enyhítésére a három, egyenként 22 emelet magas épület homlokzatát ültetőládákkal borították, melyekben gyorsan fejlődő bambuszligetek növekednek majd. Az épületek tetőszintje a vietnámi Feng Shui elvei szerint két összekötő híddal van egybeolvasztva. A tetőn is bambuszligetekkel beültetett pihenőteret alakítanak ki. A sűrű zöldfelület segít a trópusi napfény megszűrésében és védi a túlmelegedés ellen az épületeket, nem mellesleg árnyékoló hatásának köszönhetően minimalizálva a hűtési energiaigényt.

A Gyémánt Lótusz épületegyüttes nem csak magas komfortfokozatú lakásokkal szolgál, hanem az épület megjelenése is üde színfoltja lesz a városnak. A város beépítési sűrűsége miatt a magasépületen sokkal nagyobb zöldfelület alakítható ki ilyen tervezési módszerekkel, mint amekkora az építési telken telepíthető lenne. Ez a szemlélet remélhetőleg a város lakói számára is ösztönzőleg hat, és további hasonló projektek valósulnak meg a jövőben városszerte.

Építészet: Vo Trong Nghia Architects
Vezető tervezők: Vo Trong Nghia, Kosuke Nishijima, Tran Thi Hang
Építész tervező csapat tagjai: Kuniko Onishi, Tran Thi Thanh Tuyen, Tran Vo Kien, Victor Llavata

Alapterület: 67240 m2
Megvalósulás éve: 2015

Fényképek: Vo Trong Nghia Architects
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások