donkanyar | 2015.04.30
Orbán Viktor is elbizonytalanodott, hogy ebben a formában van-e szükség a múzeumi negyed megvalósítására. Az EU ugyanis nem ad pénzt a kormány víziójára, ez pedig azt jelenti, hogy a budai Vár felújításával együtt a Városliget átszabása alaposan megterhelné a központi költségvetést. A Múzeum-Liget sorsa egy májusi kormányülésén dőlhet el.
Repedések mutatkoznak a kormány nagy álmában, a Liget projektben annak ellenére is, hogy a felelős miniszteri biztos, Baán László folyamatosan bátorítást kap legfelsőbb kormányzati szintekről – írta a mai Figyelő.

A lap értesülése szerint a kabinet májusi ülésén dől el, hogy eredeti tartalommal valósul-e meg a gigaberuházás. A döntés elsősorban pénzügyi. Miután kiderült, hogy az EU egyetlen eurócentet sem ad a megvalósítására, az egészet a központi költségvetésből kell finanszírozni. Ennek ütemtervét, a megvalósítás szakaszaihoz rendelt pénzeket és feladatokat véglegesítik. A Múzeum-Liget 158 milliárd forintba kerül, amelyet 2018 márciusáig kell/lene biztosítani.
"A projekt léket kapott, maga a miniszterelnök sincs meggyőződve arról, hogy úgy és akkora költségvetéssel van szükség rá, ahogyan a törvény és a kormányhatározat tartalmazza" – fogalmazott a lap egyik névtelenséget kérő minisztériumi forrása. A Figyelő információi szerint Orbán Viktort elsősorban nem a szakmapolitikai érvek gondolkoztatták el, hanem az, hogy a Ligettel párhuzamosan zajlik a budai Vár felújítása, ami ugyancsak százmilliárdos tétel. Első körben. A Vár és környezetének megújítása, a város vérkeringésébe kapcsolása húszéves program, és több százmilliárd forintot igényel. "Egyszerre két ilyen volumenű beruházást nem bír el a büdzsé, valamelyiket takarékra kell állítani" – ezt az érvet említették a hetilapnak. Baán László stábja ugyanakkor arról tájékoztatta a lapot, hogy ez csak egy partizánakció, és kormányszinten nincs változás az elképzelésekben.

Pusztuló belvárosi épületekbe helyezné a múzeumokat egy másik terv
Az alternatíva a Zoboki Gábor által fémjelzett koncepció. Az építész azzal, hogy a Városligetre kiírt pályázaton az új Nemzeti Galériát csapatával a Várba tervezte, kizárta magát a pályázatról. Ám elképzelése lavinát indított el. Zoboki, aki a Müpát is tervezte, az építészeti örökségre alapozna, a turisták által már ismert útvonalon pusztuló vagy alulhasznosított belvárosi műemléképületekben helyezné el a múzeumokat. Ezzel kiengedte a szellemet a palackból, amit tavaly, a Múzeum-liget megvalósításáról szóló törvénnyel a parlament bezárt.

A projektet kezdetektől óriási szakmai és politikai viták övezik, ezek máig nem csillapodtak. Múlt héten Zugló önkormányzata ökológiai, környezetvédelmi megfontolásból elutasította az öt új múzeum megépítését. Ezzel szemben a fideszes vezetésű VIII. kerület tárt karokkal fogadná a beruházást, odaadnák a Józsefvárosi pályaudvart- írta ma a hvg.hu.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások