droID | 2015.06.09
Az időjárás váltakozása napjainkban is meghatározza a betontechnológiát. Akár otthon keverjük ki, akár betonüzemből hozzuk a friss betont, a nagy nyári melegben olyan befolyásoló tényezőket is figyelembe kell vennünk, amelyek hatással lehetnek a beton tartósságára, időtállóságára és minőségére.

A beton készítése szempontjából akkor beszélünk meleg időről, amikor a levegő hőmérséklete tartósan eléri a +25 °C-ot. A magas környezeti hőmérséklet a beton minőségének romlását eredményezheti a betonozás bármely fázisában, így a friss betonkeverék, a már bedolgozott és a szilárduló beton esetén is számolhatunk komplikációkkal. A károsodás még nagyobb mértéket ölt, ha a beton közvetlen, erős napsugárzásnak vagy szélnek van kitéve. Nyáron a beton és összetevőinek hőmérséklete is magasabb, így a cement hidratációs hője is növekszik. Mindezek hatására a betonkeverék bedolgozása megnehezedik, mivel túl gyorsan szilárdul meg. Felülete gyorsan kiszárad, végszilárdsága és tartóssága csökken, a szerkezeti részek pedig fokozottan hajlamosak lesznek a zsugorodásra és a repedésképződésre.


Alkalmazástechnikai megoldások meleg időben

Mindezek elkerülése érdekében nyáron több szempontot is figyelembe kell venni a kiváló minőségű, tartós betonszerkezetek készítéséhez. Különféle technológiai, eljárásbeli megoldásokkal és adalékszerek használatával kiküszöbölhető a forróság káros hatása.

A beton tartósságának egyik feltétele annak megfelelő szintű nedvességtartalma a használat során. A nyári forróságban az aljzatnak és a zsaluzatnak nem szabad vizet elszívni a frissbetonból, így az építési helyen javasolt a fogadószerkezetek – az aljzat és a zsaluzat – előnedvesítése. A beton bedolgozhatóságának, a betonkonzisztencia romlásának elkerülése végett betonképlékenyítő, vagy folyósító adalékszer alkalmazása javasolt. Azonban a többlet keverővíz hozzáadása kerülendő, ugyanis ezzel a beton szilárdsága és tartóssága erősen csökken. Az adalékszerek használata mellett érdemes a bedolgozási munkákat gyorsabban elvégezni, amely szintén hozzájárul a cement felgyorsult kötési mechanizmusának kivédéséhez.A frisset frissre elv alapján az egymásra kerülő beton rétegeket alaposan össze kell dolgozni, ezzel elkerülhető a munkahézagok kialakulása, amelyek mentén a szerkezet könnyebben megrepedhet, a repedésekbe az esetlegesen előforduló víz bejuthat és a betonacél korrózióját okozhatja, ami végül tönkremenetelhez vezet.

A hatás tovább fokozható megfelelő, szakszerű utókezelésekkel, amelyekkel a keverővíz fokozott kipárolgása megakadályozható, a betonhoz hozzáadott, kötéshez és szilárduláshoz szükséges víz benntartható. Az utókezelést zsaluzatban tartással, a szabad felületek fóliával történő takarásával, vagy kipárolgás-gátló szer felhordásával is el lehet végezni. A megfelelő hatás elérése érdekében az utókezelést lehetőség szerint a beton bedolgozását követően azonnal, de legkésőbb a felület kiszáradását, illetve a mikro-repedések megjelenését megelőzően 1-4 órán belül el kell kezdeni.


Nyári betonozáshoz javasolt cementtermékek

Meleg időben javasolt az alábbi mérsékelt vagy kis hőfejlesztésű, lassan szilárduló cementfajták alkalmazása:
- DDC Kohósalakcement EN 197-1 CEM III/A 32,5 N, Vác
- DDC Kohósalakcement EN 197-1 CEM III/B 32,5 N-LH/SR, Vác
- DDC Portlandcement EN-197-1 CEM I 32,5 N-LH, Beremend
- DDC Kohósalak-portlandcement EN 197-1 CEM II/B-S 42,5 N, Vác
- DDC Kompozit-portlandcement EN 197-1 CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R, Vác

Ha kérdései lennének akár a nyári betonozással, akár a Duna-Dráva Cement Kft. termékeivel kapcsolatban, forduljon bizalommal alkalmazástechnikai tanácsadóinkhoz, akik készséggel segítenek. Tanácsadóink elérhetőségét megtalálja honlapunkon.

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások